După 2 ani de pandemie, în care românii au învățat să se reconfigureze, petrecând tot mai mult timp acasă, mai ales prin implementarea sistemelor de tip work-from-home și hibrid, piața imobiliară a fost și ea nevoită să se adapteze noilor condiții și cerințe ale pieței. La acest context se adaugă și războiul din Ucraina, alături de criza energetică și creșterea prețurilor utilităților, care au determinat schimbări majore în comportamentul românilor, când vine vorba de investiții și tranzacții imobiliare.
Astfel, tot mai mulți proprietari au început procese extinse de renovare a imobilelor deținute, pentru conformarea cu noile condiții de viață și muncă. Pe de altă parte, numeroși români au căutat să își vândă locuințele, fiind nevoiți să intre în legalitate cu proprietățile lor pentru încheierea tranzacțiilor imobiliare. Peste toate acestea, cererea pentru achiziții de locuințe noi a rămas constantă. Românii încă fac credite imobiliare la bancă, dezvoltatorii încă lucrează la proiecte rezidențiale majore peste tot în țară, iar cerere de locuințe noi se menține constantă.
În aceste condiții, expertiza MLPAT a devenit „vedetă” în ceea ce privește documentațiile necesare pentru intrarea în legalitate cu proprietățile și pentru efectuarea de tranzacții imobiliare.
Ce este expertiza MLPAT?
Expertiza MLPAT reprezintă un raport tehnic al unei proprietăți, elaborat de un expert autorizat, prin care se analizează starea de uzura a structurii de rezistență a clădirii, starea instalațiilor și a echipamentelor și corectitudinea execuției respectivei construcții.
Raportul tehnic MLPAT verifică dacă în execuția clădirii a fost respectat proiectul autorizației de construcție și atestă orice modificare sau reabilitare a acesteia.
În plus, raportul MLPAT include analiză, concluzii și soluții de remediere precum și procedee de intervenție pentru rezolvarea problemelor identificate în clădirea care a făcut obiectul expertizei.
Spre exemplu, atunci când se dorește accesarea un credit imobiliar de la bancă, este nevoie de expertiza MLPAT dacă imobilul prezintă modificări de orice tip care nu au fost prinse în schița cadastrală sau dacă se achiziționează o casa veche cu caracter de monument istoric sau valoare patrimonială.
Ce vor românii de la piața imobiliară în vremuri post-pandemice și de război?
- Case mai spațioase și mai confortabile
După experiența pandemică, foarte multe nevoi au ieșit la suprafață, în ceea ce privește traiul de zi cu zi. Oamenii au nevoie de spații mai mari în propriile locuințe și suficient de confortabile pentru a putea lucra de acasă. Pentru asta, cei mai mulți proprietari aleg să investească în proiecte de renovare complexe, care implică modificări interioare sau exterioare ale construcțiilor existente. Majoritatea renovărilor implică dărâmarea pereților pentru creșterea spațiului disponibil, construirea de pereți noi pentru integrarea de spații destinate biroului în locuințe, construirea de anexe, construirea sau extinderea balcoanelor și teraselor, pentru creșterea nivelul general de confort și multe altele.
Pentru orice modificări interioare sau exterioare, este nevoie de autorizație de construire / demolare și, printre alte avize posibil necesare, de expertiză tehnică MLPAT, obligatorie. Expertiza tehnică MLPAT are scopul de a stabili dacă modificările dorite vor afecta sau nu structura de rezistență a construcției. Fără raportul MLPAT, orice modificare a imobilului se poate situa în afara legalității.
„În ultimii 2 ani, cererile pentru expertize tehnice MLPAT pe platforma Cadastru24.ro au crescut cu peste 30%, față de perioada anterioară. Pe fondul pandemiei Covid-19, românii au început să investească masiv în renovarea locuințelor existente. Pentru renovare au nevoie de autorizație și, implicit, de expertiză tehnică fără de care nu se pot începe lucrările din punct de vedere legal. Echipa noastră de experți autorizați, extinsă în toată țara, se ocupă în acest moment de peste 100 de expertize MLPAT necesare pentru renovări.” spune Dragoș Bălănișcu, fondator Cadastru24.ro.
- Facturi mai mici la utilități
Creșterea prețurilor utilităților au determinat investiții considerabile ale românilor în proiecte de renovare pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau în surse de energie regenerabilă, cum sunt panourile fotovoltaice. Această tendință poate fi remarcată atât în ceea ce privește locuințele individuale, cât și proiectele de construcții mari din domeniul rezidențial, office sau comercial. Astăzi, Certificatul de Performanță Energetică este obligatoriu și indispensabil în orice tranzacție imobiliară, fiind chiar un factor important de influență și în ceea ce privește prețul de vânzare al imobilului.
„Și cererea pentru audit energetic și certificate de performanță energetică a crescut considerabil în ultima perioadă. Cei care vor să își vândă apartamentele au înțeles că fără certificat energetic tranzacția imobiliară este nulă, de aceea se îndreaptă către auditori autorizați. De la începutul anului 2022, echipa Cadastru24.ro a auditat peste 500 de locuințe, eliberând certificate de performanță energetică. În plus, atunci când încep renovarea locuințelor pentru eficientizare energetică, li se solicită de multe ori MLPAT. Cele două servicii sunt cumva interconectate în ziua de astăzi” adaugă Dragoș Bălănișcu.
- Investiția în imobiliare, prin credite bancare
Deși așteptările pe piața imobiliară erau de scădere a cererii la începutul pandemiei, aceasta a fluctuat foarte puțin și s-a menținut constantă în ultimii doi ani. La finalul anului 2021, mai mult de 78,000 de români aveau credite pentru investiții imobiliare în valoare de peste 12 miliarde de lei. Anul acesta, tendința de apelare la credite imobiliare a rămas constantă.
În acest caz, există anumite situații în care banca va solicita expertiză tehnică pentru acordarea creditelor imobiliare, fără de care nu se poate accesa împrumutul. Printre acestea se numără:
- Modificări făcute în interiorul apartamentului sau al casei, fără a deține autorizație de construire, modificări care nu apar în cadastru și cartea funciară.
- Extinderea unei clădiri cu un corp în continuarea construcției existente sau construirea unui balcon la parterul apartamentului sau ridicarea unui etaj suplimentar la casă, fără a avea autorizație de construire.
- Demolarea un anumit corp al clădirii, inclusiv un perete, pentru extinderea spațiului.
- Stabilirea materialului din care a fost construită clădirea (mai rar)
- Dacă imobilul este mai vechi de anii ”60 și se dorește estimarea clasei de risc în care se încadrează (mai rar).
Cadastru24.ro este o rețea națională de experți autorizați în cadastru, intabulare, expertize tehnice, topografie și auditare energetică, care își propune să revoluționeze modul în care românii interacționează cu specialiștii necesari pentru proiectele lor, digitalizând întregul proces.
Pe platforma online Cadastru24.ro sunt prezenți peste 700 de specialiști distribuiți în toate colțurile țării, care au finalizat până acum mai mult de 5000 de lucrări. Platforma le oferă posibilitatea clienților să primească mai multe oferte de preț pentru lucrarea lor, de la mai mulți experți în cadastru și intabulare. Astfel, clientul poate să aleagă expertul (în funcție de recenziile pe care le-au dat alți colaboratori) și să aleagă prețul care se potrivește bugetului său, prețul corect pentru el.
Cu o experiență pe piață de mai bine de 15 ani, Cadastru24.ro oferă toate serviciile necesare pentru intrarea în legalitate cu proprietățile imobiliare. Printre acestea se numără: consultanță gratuită, expertiza MLPAT, servicii topografice, studiu geotehnic, auditare și certificare energetică, eliberare extras de carte funciară, eliberare extras de plan cadastral, releveu și multe alte documentații necesare eliberării autorizației de construire. Cererile de oferte pentru oricare dintre aceste servicii pot fi făcute online, în doar câteva minute, aici.