fonduri nerambursabile panouri fotovoltaice

Ai auzit și tu probabil de „energie verde”, „casă sustenabilă”, „eficiență energetică” sau „energie verde”. Toate acestea au la bază unul dintre cele mai mari trenduri cu aplicabilitate la nivel economic și social, mai ales în cazul pieței construcțiilor și nu numai, denumit în linii mari „sustenabilitate”.

Sustenabilitatea presupune impunerea anumitor principii de trai și construcții care să ducă la conservarea resurselor pe termen lung, la combaterea schimbărilor climatice și a încălzirii globale și la protejarea mediului înconjurător prin diminuarea poluării.

Ce treabă are sustenabilitatea cu faptul că tu poți obține 20,000 de lei gratuit și nerambursabil de la stat? Citește în continuare!

Ce este programul „Casa Verde” pentru sisteme fotovoltaice?

„Casa Verde” pentru sisteme fotovoltaice este un program de finanțare nerambursabilă prin care Administrația Fondului de Mediu își propune să crească capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, la nivel național. Programul alocă 20,000 de lei pentru fiecare proiect în parte și presupune o investiție inițială din partea beneficiarului de minim 2000 lei.

În esență, succesul acestui program este măsurat prin reducerea cantității totale de gaze cu efect de seră, prin instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice.

Banii acordați prin intermediul programului sunt oferiți de Comisia Europeană a cărei țintă este creșterea nivelului de energie verde folosită în locuințele de pe continent și scăderea gazelor cu efect de seră cu până la 55-60% până în 2030, la nivel European.

Ultima sesiune a programului Casa Verde în România a început în Noiembrie 2021.

Cui se adresează programul Casa Verde?

Programul se adresează atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, care sunt proprietare de case sau apartamente. Cei care dețin locuințe în blocuri trebuie să se asocieze cu vecinii pentru a putea respecta condițiile de finanțare.

Cum funcționează programul?

fonduri-panouri-fotovoltaice

Pasul 1: înscrierea instalatorilor, adică a firmelor care pot monta astfel de panouri fotovoltaice, la Administrația Fondului de Mediu (AFM). În cadrul ultimei sesiuni a programului în România, data limită de înscriere a instalatorilor a fost 16 decembrie. După încheierea perioadei de înscriere a acestor companii de profil, persoanele fizice doritoare să aplice pentru obținerea fondurilor trebuie să își aleagă o astfel de firmă cu care să lucreze.

Pasul 2: proprietarul casei își va alege o societate de specialitate din județul unde este locuința, iar reprezentanții societății respective vor face un proiect pe care îl vor depune la AFM.

Pasul 3: Valoarea instalației de panouri fotovoltaice trebuie să fie de minim 22,000 lei. Asta înseamnă că fiecare proprietar care aplică pentru obținerea fondurilor va trebui să plătească 2000 de lei.

Pasul 4: După depunerea proiectelor de firmele specializate, în numele proprietarilor de către care au fost selectate, reprezentanții AFM fac o selecție a dosarelor câștigătoare, în limita bugetului. În 2019, pentru un buget de 570 milioane de lei au fost selectate 12,000 de proiecte câștigătoare din 27,000 de solicitări. În sesiunea începută anul trecut, în noiembrie 2021, bugetul alocat este de 280 milioane de lei.

Pasul 5: Firmele specializate vor monta panourile fotovoltaice pentru proiectele câștigătoare și vor primi decontarea de la AFM.

Cadastru și intabulare la zi obligatorii pentru depunerea proiectelor

Pentru a putea depune proiectele, firma specializată va avea nevoie de anumite documente de la tine ca proprietar, printre care copie după buletinul proprietarului, actul de proprietate al imobilului, dovadă că nu există datorii restante către bugetul de stat sau local și cadastru și intabulare la zi pentru casa, terenul sau imobilul în cauză.

În ultima sesiune a programului, desfășurată în Noiembrie-Decembrie 2021, foarte multe dintre persoanele dornice să aplice pentru fonduri au pierdut termenul limită pentru depunerea dosarelor tocmai din cauza faptului că nu au avut cadastru și intabulare la zi.

Dacă vrei și tu să iei 20,000 de lei de la stat, îți recomandăm să te pregătești din timp pentru următoarea sesiune, care va fi anunțată foarte curând. Faci asta prin a te asigura că ai cadastru și intabulare făcute la zi pentru proprietatea ta. Dacă ai nevoie de ajutor, rețeaua noastră națională de experți îți stă la dispoziție, mereu la timp și la prețul corect. Poți cere oferte AICI!