Cele mai recente statistici ne arată că, la nivelul capitalei dar si a localitatilor invecinate, normele urbanistice sunt atat de „la limita” intrucat genereaza tot felul de propleme.

Clădirile generează umbra, peste 36% din emisiile de carbon și sunt responsabile pentru 40% din consumul total de energie. Clădirile sunt responsabile și pentru poluarea aerului, solului și apei, pe întreg ciclul de viață, de la extracția și producția componentelor, până la construcția și operarea lor.

Astfel, insorirea proprietatilor invecinate si chiar a propriului teren este deficitara.

Scopul unui studiu de insorire poate fi atat pentru instanta intr-un litigiu cu vecinul dar si pentru a sti daca dorim sa cumparam o anumita proprietate sau cum putem sa construim. Dese sunt si cazurile cand studiul de insorire este solicitat de catre primaria localitatii prin certificatul de urbanism pentru asigurarea gradului de însorire a locuinţelor si este o condiţie de obţinere a autorizaţiei de construire

 

Developing Nations to Study Ways to Dim Sunshine, Slow Warming Study sheds light on the impact of sunshine on corporate decision-making - Resources Review

Cadrul legal pentru intocmirea acestui studiu este Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei prin care se stipuleaza ca orice constructie, in orice camera, trebuie sa beneficieze de lumina naturala directa o ora si jumatate pe zi.

Ce analizeaza studiul de insorire?

In cadrul studiului se analizeaza situatiile de insorire si umbrire in toate cele patru anotimpuri, la ora 12, corespunzand astfel in zilele de solstitiu si echinoctiu (21 martie – Echinoctiu de primavara, 23 septembrie – Echinoctiu de toamna, 21 iunie – Solstitiul de vara, respectiv 22 decembrie – Solstitiul de iarna), in baza unor diagrame si planuri corespunzatoare pentru fiecare dintre cele patru situatii, in scopul evitarii umbririi indelungate a constructiilor existente sau a celei viitoare.. 

 

Ce prevede legea în România?

Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014[1] pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei şi Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii[2], cuprind dispoziţii privind asigurarea gradului de însorire, atât în privinţa locuinţelor din noua construcţie, cât şi a celor învecinate.

În conformitate cu art. 3 alin. 1 al Capitolului I „Norme de igienă referitoare la zonele de locuit“ din Normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 119 din 4 februarie 2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 127 din 21 februarie 2014, amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate.

„Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 11/2 ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate. (2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1)”.

Alineatul 2 al art. 3 arată că în cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire care să confirme respectarea prevederii de la alin. 1 (per a contrario, studiul nu este necesar când distanţa mai mare decât înălţimea clădirii celei mai înalte).

 

Cine intocmeste studiul de insorire?

Studiul de insorire trebuie intocmit de catre un specialist cu drept de semnatura in domeniu, cel putin arhitect cu drept de semnatura si verificat de catre verificator de proiecte atestat de catre MDRAP (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice) conform prevederilor legale pentru cerinta de calitate in constructii „D”.

 

Cum te ajută Cadastru 24 să construiești legal și fără probleme?

Echipa noastră de specialiști te poate ajuta pe tot parcursul călătoriei de obținere a autorizațiilor și intrare în legalitate a construcției din toate punctele de vedere, scăpându-te pe tine de grijile birocratice. 

 

 

Ce facem noi pentru tine?

Rețeaua națională de experți Cadastru24.ro sunt gata să te ajute cu proiectul tău, de la consultanță, la măsurători, documentație, depunere dosare până la obținerea de certificate, acorduri și autorizații. Mereu la timp și la prețul corect!

Intră aici https://www.cadastru24.ro/lucrare-noua și completează cererea de oferte în care ne dai cât mai multe detalii despre proiectul tău. În doar 10 minute poți primi zeci de oferte de preț de la experții noștri autorizați. Este atât de simplu!