Să spunem că ai un teren pe care stă o casă veche, de care nu te mai folosești sau care este în stare de degradare și nu mai este locuibilă. Te gândești că cel mai bine ar fi să o demolezi ca să construiești o alta nouă sau să te folosești de terenul acela la altceva.

Doar că procesul de demolare casă veche sau construcție este unul ce implică mai mulți pași, costuri și timp, fiind asemănător cu procesul de construcție a unei case.

Apar în acest stadiu mai multe întrebări: am nevoie de autorizație pentru demolare casă veche? De ce acte am nevoie pentru demolare casă veche? Ce trebuie să fac ca să demolez o construcție? Cât mă costă?

În continuare am pus tot ce trebuie să știi despre proiect demolare, inclusiv răspunsurile la cele mai dese întrebări care apar în mintea proprietarilor ca tine, când vor să demoleze o construcție.

 

Ai nevoie de autorizație pentru demolare casă?

 

Răspunsul este DA. Conform legii, demolarea unei case, clădiri sau structuri fără autorizație de demolare este considerată infracțiune, iar amenzile sunt semnificative.

Prin urmare, demolarea parțială sau totală a unei clădiri este posibilă doar cu obținerea acestei autorizații de demolare.

Demolarea în sine este luată în considerare doar atunci când o casă sau construcție nu mai poate fi renovată sau recondiționată (adică atunci când structura construcției este într-un stadiu avansat de degradare și nu mai poate fi adusă la stabilitatea necesară pentru a fi utilizată). Acest lucru se stabilește prin expertiza tehnică MLPAT pentru demolare clădire (despre care vorbim mai jos).

Autorizația de demolare se obține de la primăria de pe raza localității în care se găsește construcția pe care vrei să o demolezi și implică mai multe acte și avize, despre care vorbim în continuare.

 

Important de reținut: dacă plănuiești să demolezi o construcție veche și să construiești alta nouă, vei avea nevoie și de autorizație de construcție. În acest caz, procesul de obținere a autorizației de demolare casă veche va fi „contopit” cu obținerea autorizației de construire casă nouă, deci nu va mai fi nevoie să treci iar prin procesul ăsta.

 

Un alt lucru important de reținut ține de valabilitate autorizație demolare. Mai exact, după ce ai obținut autorizația de demolare ai la dispoziție 12 luni ca să dărâmi clădirea în cauză. Poți să prelungești termenul acesta doar o singură dată și pentru a face asta trebuie să depui o cerere la Primărie cu 15 zile înainte de expirarea autorizației.

Dacă depui această cerere vei putea să prelungești valabilitatea autorizației de demolare cu încă 12 luni.

În continuare trecem în revistă actele și pașii necesari pentru demolare clădire.

 

Acte necesare pentru obținere autorizație demolare

Așa cum spuneam la început, pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru demolare casă veche sau construcție sunt asemănători cu cei pe care îi urmezi când vrei să construiești o casă nouă.

 

Pasul 1: Obținerea Certificatului de Urbanism

Pentru a obține autorizația de demolare casă veche trebuie mai întâi să ceri Certificatul de Urbanism de la Primărie.

Certificatul de Urbanism este ca un ghid pentru obținerea autorizației de demolare. El cuprinde toate documentațiile, avizele, acordurile și actele necesare pentru obținerea autorizației și te va ghida în tot acest proces.

Pentru obținerea certificatului de urbanism trebuie să mergi la Primărie și să depui un dosar care, de cele mai multe ori, cuprinde:

  • Cerere-tip pentru emiterea certificatului de urbanism
  • Copie după documentul care dovedește plata taxei pentru eliberarea certificatului
  • Copie legalizată după dovada titlului de proprietate
  • Documentația cadastrală la zi (planuri cadastrale avizate de OCPI)

Acest Certificat de Urbanism se emite în aproximativ 30 de zile de la depunerea cererii la Primărie și este valabil între 6 și 24 de luni, în funcție de proiect.

 

Pasul 2: Strângerea actelor necesare pentru demolare, solicitate în Certificatul de Urbanism

Actele menționate în Certificatul de Urbanism pentru obținere autorizație demolare clădire sunt, în general următoarele (pe acestea le vei pune în dosarul pentru autorizație):

  • Copie legalizată după actul de proprietate al casei
  • Declarație pe proprie răspundere că respectiva casă ce urmează a fi demolată nu este subiectul niciunui litigiu
  • Certificatul de atestare fiscală cu privire la valoarea de impozitare a imobilului
  • Expertiza tehnică MLPAT pentru demolare clădire
  • Avizele, acordurile și actul administrativ al autorității pentru protecția mediului competent
  • Cerere tip pentru emitere autorizație demolare
  • Documentul care atestă plata taxei pentru emiterea autorizației de demolare (plată care se face la Taxe și Impozite)
  • Copie xerox după certificatul de urbanism
  • Proiectul tehnic pentru autorizare lucrări demolare – DTAD (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Demolare)

 

DTAD (Documentația Tehnică pentru obținerea autorizației de Demolare) implică următoarele acte:

  • Expertiză tehnică MLPAT
  • Releveu construcție (schița construcției, inclusă în documentația cadastrală)
  • Memoriu tehnic de arhitectură cu soluții de demolare (plan de demolare)
  • Memoriu tehnic de protecția a muncii
  • Dacă vrei să construiești mai apoi o nouă casă în locul celei vechi, documentația va include și proiectul tehnic pentru noua construcție

 

Expertiza tehnică realizată de un expert autorizat MLPAT

Prin expertiza tehnică un inginer autorizat în construcții verifică starea clădirii ce urmează a fi demolate și face aprecieri cu privire la structura de rezistență și calitatea construcției. Practic, în urma acestei expertize se fac două constatări importante:

  1. Verificăm dacă într-adevăr structura de rezistență a clădirii (și implicit întreaga construcție) este atât de degradată încât nicio lucrare de renovare sau reabilitarea nu i-ar putea reda stabilitatea pentru a putea fi refolosită.
  1. Verificăm dacă demolarea construcției în cauză ar putea afecta în vreun fel construcțiile vecine.

La finalul expertizei tehnice MLPAT pentru demolare, inginerul va emite un Raport de Expertiză tehnică, ce va cuprinde: descriere detaliată a construcției, poze cu starea clădirii, informații despre starea structurii de rezistență, destinație clădire, an de construire și multe alte informații, alături de eventuale probleme identificate care ar putea apărea în urma demolării acesteia și recomandări pentru rezolvarea acestor probleme.

 

Memoriul tehnic de arhitectură

Acesta este realizat de un arhitect autorizat sau proiectant care, în colaborare cu inginerul MLPAT și inginerul instalații, lucrează la un plan complex care vizează stabilirea pașilor și metodelor prin care construcția în cauză va fi demolată.

Pe lângă descrierea stării clădirii și poze specifice cu aceasta, proiectul tehnic va stabili și alte date importante pentru demolare casă veche, precum măsurile de prevenire a prafului excesiv, măsuri de îndepărtare substanțe periculoase, măsuri de transportare și gestionare deșeuri și măsuri de protecție trecători, dacă proprietatea se află la stradă și așa mai departe.

 

Important: În cazul în care casa pe care vrei să o demolezi are mai mulți proprietari, va fi nevoie să obții acordul tuturor proprietarilor, legalizat, la notar. De asemenea, dacă închiriezi o casă și vrei să o demolezi, poți face asta doar dacă respectiva construcție este marcată ca și „provizorie” și ai acordul legalizat al proprietarului de drept.

 

Pasul 3: Depunere acte și obținere autorizație de demolare

După ce ai strâns toate actele, acordurile și documentațiile de mai sus, cerute în Certificatul de Urbanism, le pui într-un dosar și le depui la Primăria din localitatea unde este casa pe care vrei să o demolezi.

Timpul de eliberare a autorizație de demolare depinde de mai mulți factori și diferă de la o primărie la alta, deci îți recomandăm să te înarmezi cu răbdare.

 

Pasul 4: Demolare casă veche / construcție

După ce ai obținut autorizația, te poți apuca de demolat.

Durata demolării unei construcții depinde de cât de mare este construcția respectivă și ce utilaje sunt folosite, în general variind între 1 și 3 luni, iar procesul de demolare se realizează în sens invers procesului de construcție.

Adică, mai întâi casa este decuplată de la instalații, echipamente și utilități (electricitate, gaz, apă, canalizare, linii de comunicație). În același timp, se asigură măsurile pentru protecție: se pune un gard pentru trecători sau un gard temporar ca să nu se împrăștie deșeurile, plasa antipraf sau protecții metalice împotriva materialelor mai dure.

Apoi se îndepărtează ferestrele, ușile, acoperișul. După care sunt demolați pereții despărțitori, plăcile de mezanin, scările, iar în final sunt demolate zidurile de rezistență și coloanele (adică structura de rezistență).

 

Cadastru24.ro te ajută cu proiectul tău de demolare la A la Z

 

Așa cum am văzut până acum, nu este așa ușor să demolezi o casă. E nevoie de timp, bani, energie și, de cele mai multe ori, stres și oboseală.

În echipa Cadastru24.ro avem specialiști autorizație pe toate ariile, de la inginer cadastru, la expert autorizat MLPAT și arhitect autorizat și te putem ajuta cu proiectul de demolare casă veche de la A la Z, fără să mai fie nevoie să ceri zeci de oferte și să alergi de colo-colo după documentații.

Mai mult decât atât, noi ne putem ocupa chiar și de obținerea Certificatului de Urbanism de la Primărie și obținerea autorizației de demolare (adică te reprezentăm la primărie).

 

Tot ce trebuie tu să faci este să ne suni la 0728.665.371 sau să faci o cerere de oferte AICI și să ne pui apoi la dispoziție actele de care avem nevoie de la tine, apoi să îți vezi de treburi până noi obținem pentru tine autorizația de demolare casă. În plus, consultația este gratuită, adică te și îndrumăm, îți răspundem la toate întrebările și îți dăm sfaturi.

 

Sună bine? Scrie-ne chiar acum dacă mai ai nevoie și de la informații sau detalii!