Probabil știai că terenurile, de orice fel, fie că ele aparțin persoanelor fizice sau juridice și indiferent de titlurile de proprietate, se împart în categorii în funcție de destinație, așa cum prevede legea.

De categoria de folosință și destinația unui teren sau a unei construcții te poți lovi atunci când ai cumpărat sau deții un imobil pentru care vrei să schimbi destinația. Să spunem că ai cumpărat o veche hală agricolă și vrei să construiești acolo un ansamblu imobiliar. Sau deții un teren arabil pe care vrei să plantezi o livadă.

În continuare vom clarifica câteva aspecte cu privire la codurile privind categoria de folosință și destinația terenurilor și construcțiilor și îți vom pune la dispoziție lista completă de coduri pentru a-ți defini clar și fără probleme terenul sau imobilul pe care îl ai în proprietate.

Ce este categoria de folosință a unui teren și la ce ajută?

Categoria de folosință a unui teren se notează printr-un cod specific și este unui dintre atributele parcelei, adică acea suprafața de teren situată pe un amplasament bine stabilit, care are o singură categorie de folosință și aparține unui singur proprietar sau mai multora, în indiviziune.

Practic, categoria de folosință este o grupare de terenuri care au aceeași destinație economică (spre exemplu, terenuri arabile).

Categoria de folosință, alături de celelalte atribute ale unui teren cuprinse în documentația cadastrală ne ajută la intabulare, pentru întocmirea cărții funciare. De asemenea, categoria de folosință este luată în calcul și când se stabilesc sarcinile fiscale pentru bunurile imobile (calculare taxe și impozite, spre exemplu).

 

Cum se determină categoriile și subcategoriile de folosință a unui teren?

Categoriile și subcategoriile de folosință ale unui teren se determină pe baza constatărilor făcute în teren de experți autorizați. În stabilirea categoriile se iau în calcul, de asemenea, și documentele care atestă legalitatea modificările efectuate, dacă este cazul.

 

Cum procedăm în cazul în care modul de folosință al unui teren agricol se modifică din cauze naturale?

Când apar schimbări în modul de folosință a terenurilor, iar aceste schimbări sunt cauzate strict de calamități naturale, aceste modificări sunt înregistrate fără acte sau documente suplimentare, în cazul în care la fața locului se constată că terenurile nu mai pot avea categoriile de folosință inițială.

Spre exemplu, dacă ai o vie sau o livadă, iar terenul a fost distrus alunecări de teren, poți schimba categoria de folosință a acestui teren pe baza unei constatări la locul amplasamentului.

 

Ce facem cu terenurile scoase temporar din circuitul agricol?

Dacă un teren a fost scos din circuitul agricol pentru executarea anumitor investiții, se va înregistra, tot temporar, la categoria de folosință neagricolă. Ulterior, terenul poate fi repus în circuitul agricol, moment în care categoria de folosință și subcategoriile se modifică în funcție de caz.

 

Unde găsim codurile privind categoria de folosință și destinația terenurilor?

Codurile privind categoria de folosință și destinația terenurilor și construcțiilor sunt trecute în documentația cadastrală și pe planul cadastral, de către expertul autorizat care întocmește măsurătorile.

 

Care sunt destinațiile terenurilor?

Destinațiile terenurilor și lista de coduri individuale pentru fiecare destinație în parte, mai jos:

 

Care sunt categoriile de folosință ale terenurilor?

Categoriile de folosință ale terenurilor și lista de coduri individuale pentru fiecare categorie și subcategorie în parte, mai jos:

 

Care sunt destinațiile construcțiilor?

La fel ca în cazul terenurilor, construcțiile au destinații specifice, fiecare individualizate printr-un cod propriu. Lista completă cu destinațiile posibile ale unei construcții și codurile aferente, mai jos:

 

Nu puține sunt situațiile în care un topograf neexperimentat face greșeli iremediabile în documentația cadastrală, trecând alte coduri pentru destinația și categoria de folosință a unui teren sau imobil. O astfel de greșeală costă scump proprietarul, care fie nu poate intabula, fie nu poate obține autorizații de construire, fie își pierde timpul și banii refăcând cadastrul.

În echipa Cadastru24.ro găsești Top 10 Topografi autorizați cu peste 20 de ani de experiență, care te pot ajuta cu lucrarea ta, oriunde în țară, mereu la timp și la prețul corect.

Sună la 0728665371 sau fă o cere de oferte AICI.