Dacă deții un teren într-o zonă a României (și nu numai) pe care te gândești că ar merge să construiești un parc eolian, trebuie să faci obligatoriu un studiu geotehnic.
„Altă birocrație” sau „de ce mă obligă statul să fac tot felul de studii pe terenul meu?” poate vei spune…
Pentru că energia regenerabilă este în atenția tuturor de ceva ani, dar și pentru că este o investiție bună și sustenabilă, ar fi păcat să nu fie făcută „ca la carte”.
Un studiu geotehnic făcut în prealabil, nu doar că este conform cerințelor legale, dar te și păzește de proiecte făcute prost, în zone sau pe terenuri nepotrivite, ajutându-te să elimini risipa de bani, timp și stres și să cunoști exact proprietățile terenului pe care vrei să construiești.
Toate bune până aici. Dar de ce acest studiu geotehnic este chiar indispensabil pentru un proiect de construcție a unui parc eolian? Ce ne spune el și nu putem să aflăm în alt mod, fără birocrație sau săpături? Cum ne „salvează” un studiu geotehnic pentru parc eolian de investiții ineficiente și timp pierdut?
Vorbim în continuare despre studiu geotehnic parc eolian, răspunzând la cât mai multe dintre întrebările tale!
De ce ai nevoie de studiu geotehnic pentru construcție parc eolian?
Un studiu geotehnic este, pe scurt și foarte simplist, o investigație a solului. În cadrul studiului geotehnic o echipă de experți analizează structura terenului și studiază calitatea și proprietățile solului pe care urmează să construiești orice, indiferent de tipul construcției.
Un alt lucru important despre studiul geotehnic este faptul că acesta este obligatoriu pentru orice tip de construcție, fie că vorbim de case sau blocuri, hale industriale sau depozite, clădiri de birouri și, implicit, parcuri eoliene sau fotovoltaice. Fără el nu poți obține autorizația de construire.
Ce ne spune mai exact studiul geotehnic este dacă solul pe care vrem să construim este sigur pentru viitoarea construcție, de aceea este atât de esențial pentru orice proiect.
În cazul în care vrei să construiești un parc eolian, studiul geotehnic te poate ajuta în mai multe aspecte, printre care:
- Informații despre stabilitatea terenului: studiul geotehnic îți oferă informații despre compoziția solului, stratificația acestuia și despre prezența apei subterane. Aceste informații îți spun dacă terenul poate să susțină structurile grele ale turbinelor eoliene, fără a se deforma și fără să apară alte probleme majore pe parcursul timpului.
- Informații pentru proiectarea fundațiilor: pe baza caracteristicilor solului, inginerii care se vor ocupa de proiectarea parcului eolian pot alege tipul de fundație pentru fiecare turbină eoliană în parte. Alegerea corectă a fundației este deosebit de importantă pentru că va asigura stabilitatea și durabilitatea în timp a turbinelor eoliene, riscurile de avarie sau defecțiuni premature fiind astfel reduse la minim.
- Evaluarea riscurilor geologice: studiul geotehnic ne spune dacă există anumite riscuri geologice specifice zonei care ar putea afecta viitorul parc eolian. Când spunem riscuri ne referim, spre exemplu, la alunecări de teren sau soluri cu potențial de lichefiere, care ar putea genera riscuri majore pentru un parc eolian.
- Informații utile în design: când condițiile de la fața locului sunt cunoscute în detaliu, inginerii pot să le folosească ca să optimizeze designul structurilor, să aleagă materialele de construcție potrivite și să planifice construcția într-un mod cât mai eficient, reducând timpul și chiar și costurile proiectului.
Și, să nu uităm de beneficiul elementar al studiului geotehnic: Te scapă de investițiile nepotrivite sau cur risc mare de eșec.
Foarte mulți oameni fac studiul geotehnic abia după ce au cumpărat terenul pe care vor să construiască, în momentul când văd că studiul geotehnic e obligatoriu în certificatul de urbanism pentru obținerea autorizației de construire.
Acest lucru este complet GREȘIT!
De ce? Păi, imaginează-ți că tocmai ți-ai cumpărat un teren în județul Constanța, pe care vrei să construiești un parc eolian. Ai mers la notar, ai bătut palma cu proprietarul, ai plătit terenul și vrei să te apuci de treabă. Faci studiul geo pentru că ești obligat, ca să obții autorizația și să te apuci de treabă. Din raportul studiului geotehnic afli că terenul pe care l-ai cumpărat nu poate susține greutatea turbinelor eoliene, că există mari riscuri de alunecări de teren și nivelul apei subterane nu este potrivit.
Ce faci în această situație? Ai plătit un teren pe care nu poți să implementezi proiectul pentru care te-ai pregătit.
Este ideal să faci un studiu geotehnic înainte de a cumpăra un teren. Acesta îți oferă garanția că poți să folosești terenul respectiv pentru scopul pe care îl ai în minte sau, în caz contrar, te protejează de investiții ineficiente.
În cadrul studiului geotehnic se fac foraje la diferite adâncimi, se testează proprietățile solului în teren și în laborator, se evaluează nivelul apei subterane și se face analiza stabilității și a riscurilor geotehnice și se oferă recomandări într-un raport tehnic specializat, pentru viitorul proiect de construcții, dacă se poate face unul pe solul analizat.
Echipa de ingineri autorizați Cadastru24.ro a făcut studii geotehnice în toată țara, de la terenuri de 2000 mp și până la terenuri de 94 ha, destinate pentru proiecte de parcuri eoliene, peste tot prin țară, din Constanța, în Arad, Cluj, Călărași, Ialomița, Tulcea sau Galați. Te putem ajuta și pe tine!