cadastru-si-intabulare-teren-extravilan

Pentru a raspunde la intrebarea din titlu trebuie, in primul rand, sa putem face diferenta intre terenul intravilan si cel extravilan. Terenul extravilan este cel situat in afara satului, localitatii sau orasului, fiind dedicat doar pentru cultivare (circuit agricol) si nu pentru constructie.

Daca ai un astfel de teren si vrei sa il vinzi te vei confrunta automat cu problema din titlu: cum faci cadastrul si intabularea unui teren extravilan? Problema poate aparea si daca vrei sa cumperi un teren agricol, vrei sa accesezi fonduri europene sau vrei sa desfasori alte operatiuni cu caracter juridic ce necesita inscrierea terenului in Cartea Funciara si atribuirea unui numar cadastral unic.

Stim cat de greu este sa alergi dupa informatii, asa ca le-am adunat pe toate de la expertii nostri in cadastru si intabulare si le-am pus aici ca sa iti fie cat mai usor. Deci, daca te intereseaza subiectul, citeste cu atentie in continuare!

Exista doua modalitati prin care poti face cadastru si intabulare pentru un teren extravilan:

  1. Plan parcelar emis si avizat de Primarie si OCPI

Atunci cand vrei sa faci cadastrul si intabularea unui teren extravilan, trebuie mai intai sa verifici daca exista sau nu un plan parcelar (care reprezinta prozitionarea exacta a terenului tau) emis si avizat de catre Primaria din localitatea pe raza careia se afla proprietatea ta.

Daca exista plan parcelar emis de Primarie si acesta este avizat de catre OCPI, procedura de cadastru si intabulare a terenului extravilan se simplifica. Sunt realizate verificarile tehnice, apoi verificarile in teren, urmate de intocmirea documentatiilor cadastrale si inscrierea terenului in Cartea funciara. O astfel de operatiune poate dura pana la 30 de zile si poate fi efectuata de catre expertii Cadastru24.ro.

Problema este ca in Romania foarte rar exista planuri parcelare avizate, procesul de emitere a acestora fiind de multe ori lung si costisitor.

In cazul in care planul parcelar nu este avizat sau nu exista, este necesara realizarea operatiunii de incadrare in tarla (sau pozitionare incerta). In acest caz veti avea nevoie de un specialist care sa intocmeasca planul parcelar si documentatiile, ce trebuie avizate atat de Primaria localitatii pe raza careia se afla terenul, cat si de OCPI. In plus, pentru intocmirea planului parcelar, vei avea nevoie si de acordul (semnatura) tuturor proprietarilor terenurilor invecinate, din aceeasi tarla).

In functie de rapiditatea cu care oferi toate informatiile si documentele necesare, dar si de usurinta de comunicare cu Primaria, procedura de incadrare in tarla poate dura pana la 3 luni.

Actele pe care trebuie sa le pregatesti pentru realizarea lucrarii de cadastru si intabulare a unui teren extravilan, sunt urmatoarele:

  • Copie legalizata (la notar) dupa toate actele de proprietate ale terenului respectiv, incepand cu titlul de proprietate si pana la contract de vanzare-cumparare sau sentinta civila definitiva si irevocabila.
  • Adeverinta de rol, eliberata de Primaria din localitate (daca este solicitata)
  • Copie simpla dupa buletinul proprietarului (sau dupa certificatul de inregistrare al firmei daca este vorba despre persoane juridice)
  • Cerere tip

Pentru a porni procedurile, iti recomandam sa suni sau sa mergi la Primarie si sa afli daca exista sau nu plan parcelar avizat pentru terenul tau, precum si care sunt documentele necesare pentru aceasta operatiune.

  1. Cadastru sistematic sau „gratuit” si intabularea unui teren extravilan

Cadastru sistematic, denumit si cadastru general sau gratuit, se refera la procesul de actualizare sau inregistrare a datelor legate de terenuri intravilane si extravilane, pe intreaga suprafata sau doar pe un anumit sector cadastral al unei localitati din Romania.

Oficial, acest proces se numeste „Programul National de Cadastru si Carte funciara”, inceput in Romania in anul 2015, care se va derula pana in 2023, conform datelor emise de ANCPI.

Detalii despre acest program, precum si despre lucrarile de cadastru sistematic finalizate sau aflate in curs de desfasurare pana la finalul lunii august 2021, gasesti AICI.

Conform datelor oficiale, pana in acest moment au fost finalizate lucrari de cadastru sistematic in 117 localitati sau unitati teritoriale, iar in alte 1009 localitati lucrarile sunt in curs de desfasurare:

cadastru sistematic gratuit

 

Iti recomandam sa intri periodic pe site-ul oficial al programului si sa urmaresti desfasurarea activitatilor. Consultand periodic site-ul oficial al Programului, vei putea ramane la curent cu activitatile de cadastru gratuit, ca sa fii pregatit atunci cand acestea vin in localitatea sau orasul tau.

Daca poti si ai rabdare sa astepti cadastrul sistematic sau gratuit pentru intabularea terenului tau extravilan, ai cateva beneficii importante:

  • Nu mai trebuie sa te ocupi de planul parcelar (care se face gratuit)
  • Nu mai ai nevoie de acordul vecinilor proprietari de terenuri din aceeasi tarla cu tine
  • Nu mai platesti pentru plan parcelar, masuratori cadastrale, intabulare

Totusi, stim cu totii ca astfel de initiative derulate de stat, in mod gratuit dureaza mai mult decat avem rabdare si este posibil sa nu se intample niciodata. Prin urmare, daca ai nevoie urgenta de intabularea unui teren extravilan, ar fi bine sa incerci prima varianta (cu plan parcelar).

Este o optiune care poate dura pana la 3 luni in cele mai fericite cazuri si care te va costa destul de mult intrucat sunt necesare taxe de platit catre Primarie si OCPI, precum si catre specialistul care iti face dosarul. Dar este singura optiune care poate fi cat de cat in controlul tau si care iti poate garanta o finalitate intr-un timp mai scurt decat asteptarea dupa cadastrul sistematic gratuit.

Speram ca ti-au fost de ajutor informatiile din acest articol, iar daca mai ai nevoie si de altele, poti oricand sa ne suni la 0728665371 sau sa faci o cerere de oferte AICI.