În ultima perioadă tot mai mulți proprietari români își pun problema certificatului energetic pentru casă la țară.
Dacă pe vremuri casele la țară erau construite mai mult „după ureche”, fără autorizații sau avize, astăzi tot mai multe reglementări vizează construcțiile din mediul rural, obligativitatea certificatului energetic în multe situații fiind una dintre ele.
De altfel, necesitatea certificatului energetic a stârnit multe controverse în rândul proprietarilor, fiind considerat încă un act în plus, pentru care românii trebuie să plătească în bani, timp și energie. Cu timpul, însă, am început să ne adaptăm ușor-ușor cerințelor legale cu privire la eficiența energetică și performanța energetică a clădirilor, înțelegând avantajele acestor indici pentru investițiile noastre viitoare…sau cel puțin așa ne place nouă să credem.
Pentru foarte mulți proprietari își pun întrebări cu privire la certificatul energetic pentru casă la țară, în continuare, vom răspunde la întrebări precum: de ce acte am nevoie pentru certificat energetic casă la țară, când este certificatul energetic obligatoriu pentru casă la țară, e nevoie de certificat energetic pentru recepția la finalizarea lucrărilor și multe alte informații utile, cerute de clienții noștri de-a lungul timpului.
De ce acte am nevoie pentru certificat energetic casă la țară?
Actele necesare pentru certificat energetic casă la țară pot varia în funcție de tipul construcției și alte detalii particulare, dar, în principiu, acestea sunt următoarele:
- Actele de proprietate
- Documentele cu suprafața construită a casei, precum: autorizație de construire, proces verbal de recepție la finalizarea lucrărilor, schițe și planuri, după caz.
- Pot fi solicitate și documentația cadastrală, extras de carte funciară, schițe și relevee, precum și alte documente referitoare la construcție.
Pe lângă documentele referitoare la construcție, vom ține seama, de asemenea, și de:
- În ce an a fost construită casa?
- Câte etaje are casa?
- Cum se face încălzirea în casă? (prin centrală termică, sobe de teracotă, centrale electrice sau altceva)
- Tipul ferestrelor (casa are geamuri vechi sau termopane noi, care este performanța energetică a ferestrelor – coeficient de izolație termică)
- Este izolată casa? Cum este izolată / cu ce materiale, etc.
- Spre ce punct cardinal este orientată casa?
- Există apometre în casă?
În funcție de tipul construcției și toate celelalte informații menționate mai sus, expertul auditor energetic îți va solicita toate documentele concrete necesare pentru certificat energetic casă la țară și va elibera documentul care te scapă de atâtea griji. Hai să vedem, în continuare, de ce griji te scapă mai exact certificatul energetic!
Când e nevoie de certificat energetic pentru casă la țară?
Știm deja că de ceva timp certificatul energetic a devenit obligatoriu în orice tranzacție imobiliară, fără acesta tranzacția fiind considerată nulă. Știm și că băncile solicită certificat energetic pentru credite. Mai jos, notăm elementele importante despre certificat energetic casă la țară!
- Dacă ai construit o anexă sau o casă la țară, cu autorizație de construire, vei avea nevoie de certificat energetic pentru recepția lucrărilor la finalizare, indiferent de suprafața anexei. Acesta este obligatoriu.
- Dacă vrei să vinzi o casă la țară (și nu numai) vei avea nevoie de certificat energetic pentru casele cu suprafață mai mare de 50 mp.
- Certificatul de Urbanism (documentul eliberat de primărie pentru obținerea autorizației de construire), solicită în nenumărate rânduri certificat energetic, calcul G, studiu pentru sisteme alternative, atunci când vrei să extinzi sau să construiești un proiect nou. Aceste documente sunt obligatorii pentru obținerea autorizației de construire, iar echipa Cadastru24.ro te poate ajuta cu toate acestea.
În plus, așa cum spuneam mai sus, dacă vrei să îți cumperi o casă cu credit, certificatul energetic este solicitat obligatoriu de bancă și poate influența rata dobânzii bancare, în funcție de performanța energetică a casei.
Rețeaua națională de experți Cadastru24.ro te poate ajuta cu certificat energetic casă la țară, certificat energetic apartament sau garsonieră, studiu pentru eficiența sistemelor alternative, calcul G, audit energetic, astfel încât tu să îți poți duce la bun sfârșit proiectele, mereu la timp și la prețul corect.
Mai mult decât atât, în condițiile în care îți lipsesc documentele cadastrale, schițele sau releveele necesare pentru obținerea certificatului energetic, colegii noștri te pot ajuta cu toate aceste aspecte ale proiectului tău, de la A la Z.
Ne poți suna la 0728665371 sau poți face o cerere de oferte AICI.