Dacă vrei să cumperi un teren sau dacă ai cumpărat un teren și vrei să îl împrejmuiești cu gard sau să pui o construcție pe el, este obligatoriu să faci această operațiune de trasare limite teren sau înțărușare, pentru delimitarea exactă a limitelor proprietății tale.

 

Nu de alta dar nu vrei să fii în pielea clientului nostru care a cumpărat o baltă fără trasare și care s-a trezit că, de fapt, cumpărase terenul din spatele bălții, pentru că limitele nu erau corect definite în acte.

 

Nu vrei nici să fii un pielea unui alt client de-ai noștri care s-a trezit că nu-și poate intabula casa pentru că nu au fost respectate limitele din proiectul de autorizație de construire. Sau în pielea celui care acum se judecă cu vecinul pentru că nu știu unde să pună gardul.

 

Multe probleme apar atunci când limitele unei proprietăți nu sunt trasate clar și corect și despre această procedură de trasare vorbim astăzi pe larg.

 

Ce este trasarea limitelor de proprietate?

 

Trasarea limitelor de proprietate, numită și înțărușare teren, este o operațiune topografică realizată doar de un topograf sau inginer cadastru autorizat.

 

Prin această trasare este delimitată și este marcată cu gard proprietatea, prin marcarea colțurilor în teren, cu ajutorul unor instrumente performante, de precizie milimetrică.

 

Așadar, trasarea limitelor terenului îți garantează că gardul pe care vrei să-l construiești sau construcția pe care vrei să o faci este încadrată în limitele proprietății tale și că nu te-ai dus peste terenul vecinului spre exemplu sau în drumul public.

 

Asta te scutește de multe probleme care pot apărea cum ar fi:

 

  • O construcție amplasată greșit pe terenul vecinului
  • Un gard care trebuie demolat
  • Un proces problematic de grănițuire (adică atunci când te cerți cu vecinul pentru limitele proprietății fiecăruia)
  • Cumpărarea unui teren delimitat greșit sau care este localizat într-un mod complet diferit față de ceea ce credeai tu.
  • Costuri suplimentare, timp pierdut și mulți nervi

 

Când e bine să faci trasarea limitelor terenului

 

E bine să faci trasarea limitelor terenului în mai multe situații:

 

  • Înainte să cumperi un teren pe care vei vrea (sau nu) să construiești ceva)
  • Înainte să începi lucrările de construcție pentru o casă
  • Atunci când vrei să îngrădești (să împrejmuiești) cu gard terenul pe care îl deții

 

 

De ce e bine să soliciți trasarea limitelor de proprietate mai ales înainte de a cumpăra un teren pe care intenționezi să construiești pe viitor?

 

Pentru că în urma trasării limitelor de proprietate apar adesea multe probleme. De exemplu poți să descoperi cu „stupoare” că:

 

  • Terenul pe care vrei să-l cumperi se suprapune cu cel al vecinului
  • Situația din teren nu coincide cu cea din actele de cadastru
  • Gardul a fost pus greșit

 

Probleme ca acestea nu sunt chiar ușor de gestionat și cel mai bine este să știi în ce te bagi înainte să semnezi actul de cumpărare și să dai banii. Dacă problemele sunt mari și greu de rezolvat, ideal ar fi să îl lași pe vânzător să se ocupe de ele sau să cauți în altă parte.

 

Tipuri de trasări limite proprietate

 

Așa cum spuneam mai sus, există mai multe situații în care este necesară trasarea terenului, prin urmare, există mai multe timpuri de trasări:

 

  • Trasare teren: când delimităm pe teren limitele de proprietate, în conformitate cu cadastrul avizat
  • Trasare axe construcții, conform proiectului de trasare
  • Măsurarea și marcarea cotezi „zero”
  • Trasarea axelor și a punctelor de elevație ale proiectului
  • Trasarea conturului clădirii în interiorul proprietății, înainte de începerea lucrărilor de construcție

 

 

De ce acte ai nevoie pentru trasare limite teren?

 

Pentru a realiza trasarea limitelor terenului, topograful îți va solicita următoarele acte:

 

  1. „Planul de amplasament și delimitare a imobilului”, avizat de OCPI, în sistem STEREO70, care definește forma, suprafața și dimensiunile terenului tău.

 

  1. Copie după actul de identitate al proprietarului terenului

 

 

În ce condiții NU se poate face trasarea?

 

  • Când planul de amplasament este greșit, vechi sau nu este avizat de OCPI (nu este în format STEREO70 sau un alt sistem aprobat OCPI)
  • Când documentația cadastrală este prea veche (spre exemplu, are număr topografic în loc de număr cadastral)

 

În aceste condiții, înainte de realizarea trasării limitelor de proprietate, este obligatorie actualizarea documentației cadastrale (adică să refaci cadastrul și intabularea în sistem nou, actual).

 

 

La finalul operațiunii de trasare limite proprietate, inginerul autorizat care a efectuat trasarea îți va elibera un Proces Verbal de trasare care va confirma poziționarea corectă în spațiu a punctelor car delimitează proprietatea ta, ajutându-te să ridici gardul corect, să construiești sau să eviți certuri cu vecinii sau alte instituții.

 

 

Cadastru24.ro, mereu la timp și la prețul corect

 

Rețeaua noastră națională de topografi și ingineri în cadastru te poate ajuta cu trasare limite teren, indiferent motivul pentru care ai nevoie de această procedură, precum și cu consultanță gratuită de specialitate, cu cadastru și intabulare (și actualizarea documentației cadastrale) și cu alte servicii conexe care să te ajute să îți duci proiectele la bun sfârșit, fără stres și fără timp pierdut.

 

Printre serviciile noastre se numără:

 

  • Documentația cadastrală: planuri cadastrale, plan de situație, etc.
  • Expertiză tehnică și memoriu tehnic de arhitectură
  • Studii de specialitate: studiu geotehnic, calcul G, audit energetic, certificat energetic, ridicare topografică, etc.
  • Diriginte de șantier, arhitecți, ingineri proiectanți și de instalații
  • Intabularea construcției

 

Practic, îți stăm alături de la început și până la finalul proiectului tău, ajutându-te să aduci la viață până și cele mai complexe idei.

 

Dacă ai nevoie de ajutorul nostru sau mai ai întrebări despre acest proces de a construi de la zero un imobil, scrie-ne la https://www.cadastru24.ro/contact  sau sună la 0728.665.371.