„Am construit fără autorizație. Ce mă fac acum?” sau „Cum pot să intru în legalitate cu o construcție fără autorizație?” sau „Primăria vrea să îmi dărâme casa. Ce mă fac?” sunt doar câteva dintre cele mai frecvente întrebări cu care clienții noștri vin către noi.

Despre intrarea în legalitate a construcțiilor fără autorizație de construire vorbim noi destul de des pe blog și pe pagina de Facebook. În materialul de astăzi vrem să facem și mai multă lumină când vine vorba de intrare în legalitate construcție, amendă intrare în legalitate, acte necesare pentru intrare în legalitate și alte întrebări pe care le-ai putea avea legat de acest subiect.

 

Ce amendă riști dacă nu intri în legalitate?

Poate că nu ai cunoscut legea atunci când ai construit, poate că te-ai grăbit sau ai preferat comoditatea în locul birocrației și a procesului greoi de obținere a autorizației de construire. Oricare are fi motivul pentru care ai construit fără autorizație, legea e clară. Amenda pe care riști să o iei dacă nu intri în legalitate este între 1000 și 100.000 de lei.

Ce este și mai important de știut este faptul că, în cazul construcțiilor fără autorizație, amenda nu este etapa finală. Prin Procesul verbal de sancționare ești obligat să intri în legalitate până la un anumit termen impus. Dacă nu te conformezi și nu intri în legalitate până la termenul care ți s-a dat atunci când ai primit amenda, riști să rămâi fără casă. Cum? Primăria are dreptul să te dea în judecată și să te oblige să îți demolezi construcția făcută fără autorizație de construire.

 

Cât de important este „când” ai construit fără autorizație?

Momentul în care ai construit fără autorizație poate să te ajute sau să te încurce, atunci când vorbim de intrarea în legalitate. Mai exact, ne referim la următoarele situații:

 

  1. Dacă ai construit fără autorizație înainte de 1 august 2001

Dacă te încadrezi aici, intrarea în legalitate poate fi mai simplă pentru tine. Mai exact, pentru a intabula construcția și deci și dreptul de proprietate asupra acesteia, vei avea nevoie de documentație cadastrală la zi, de Certificatul de Atestare Fiscală și de dreptul de proprietate asupra terenului pe care ai construit fără autorizație.

Cu documentația cadastrală te ajută echipa Cadastru24.ro, peste tot în țară, mereu la timp și la prețul corect.

 

  1. Dacă ai construit fără autorizație de construire în urmă cu mai mult de 3 ani

 Dacă te încadrezi în această categorie și au trecut mai mult de 3 ani de când ai construit fără autorizație, pentru a intra în legalitate vei avea nevoie obligatoriu de Certificatul de Edificare Construcție sau certificatul de atestare edificare construcție.

Certificatul de edificare construcție atestă faptul că la baza construcției tale stă o autorizație de construire, un proces verbal de construcție la finalizarea lucrărilor sau alte documentații necesare, după caz.

Practic acest certificat de edificare este obligatoriu pentru intabularea unei construcții, deci și pentru intrarea în legalitate cu aceasta.

Pentru a obține acest document vei avea nevoie de măsurători cadastrale la zi, de expertiză tehnică MLPATcare să ateste faptul că cerințele fundamentale privind calitatea în construcții au fost îndeplinite și de memoriu tehnic de arhitectură.

Dacă te întrebi cine face memoriu tehnic de arhitectură, acesta este realizat de un arhitect sau un urbanist și oferă informații reale referitoare la caracteristicile construcției. Când ai construit fără autorizație de construire sau cu nerespectarea acesteia, memoriul tehnic de arhitectură să realizează pe baza cadastrului realizat de un expert tehnic autorizat și pe baza expertizei tehnice MLPAT despre care îți vorbeam mai sus.

Pe scurt, dacă au trecut mai mult de 3 ani de când ai construit fără autorizație, ai nevoie de:

  • Certificat de edificare construcție
  • Cadastru la zi
  • Expertiză tehnică MLPAT
  • Memoriu tehnic de arhitectură

 

  1. Dacă ai construit fără autorizație de construire în ultimii 3 ani

Dacă nu au trecut 3 ani de când ai finalizat o construcție fără autorizație, poți intra în legalitate prin procesul similar cu cel în care obții autorizația de construire.

Adică, vei avea nevoie de certificat urbanism pentru intrarea în legalitate și toate avizele solicitate în acesta, expertiza tehnică MLPAT, cadastrul la zi, memoriu tehnic de arhitectură și recepția la finalizarea lucrărilor.

 

Ce se întâmplă dacă primăria îți refuză intrarea în legalitate?

Există și situații în care, spre exemplu, au trecut mai mult de 3 ani de când ai construit fără autorizație, ai primit amendă și durează atât de mult până să intri în legalitate încât depășești termenul din Procesul Verbal de sancționare. Sau, există situații în care pur și simplu Primăria refuză intrarea în legalitate din diverse motive, deși tu ai făcut rost de toate documentele și te încadrezi.

În astfel de cazuri, instanța este singura soluție rămasă și chiar te poate ajuta.

 

Cum te poate ajuta echipa Cadastru24.ro cu intrare în legalitate construcție fără autorizație?

Avem o rețea națională de experți în cadastru și intabulare, arhitectură și expertiză tehnică care te poate ajuta cu documentație cadastrală, obținere certificat edificare construcție, expertiză tehnică MLPAT și memoriu tehnic de arhitectură, mereu la timp și la prețul corect. Tot ce trebuie să faci este să suni la 0728.665.371 sau să faci o cerere de oferte AICI.