audit-energetic-certificare-energetica

Cand spui „renovarea locuintei” te gandesti automat la imbunatatirea calitativa si estetica a casei tale, deci la ceva bun pentru tine si familia ta, pe termen lung. Dar ce implica asta mai exact pentru tine?

X Timp petrecut cautand meseriasi, facand bugetul, cautand materiale de constructie si renovare si renovand efectiv daca nu ai bani pentru o echipa

X Bani cheltuiti pe materiale, vopseluri si elemente constructive noi, precum ferestre, usi, parchet, etc.

X Stres mult de la inceputul proiectului si pana la finalizarea lui

X Mizerie, praf, dezordine generala si multa munca

X Eventuale autorizatii, documentatii si avize, in functie de ceea ce iti doresti sa modifici la casa ta.

In topul implicatiilor de mai sus stau evident banii, care reprezinta si principalul motiv pentru care foarte multi romani inca nu au curajul sa inceapa un proces de renovare al locuintei lor. Daca te regasesti si tu printre ei, citeste in continuare. Sigur iti vor fi utile informatiile urmatoare! J

Cum scapi de grija banilor pentru renovarea locuintei?

In urma cu aproximativ un an, in Septembrie 2020, a fost lansat in Romania programul „Casa Eficienta Energetic” prin care statul ofera finantari de pana la 15,000 EUR oricarui roman care doreste sa isi renoveze locuinta pentru a creste performanta energetica a acesteia. Tot ce trebuie sa faci este sa pui la punct un dosar și un proiect prin care sa arati cum vei utiliza fondurile si sa completezi o cerere online, pe platforma dedicata proiectului.

Pentru a putea primi banii, conditia generala este ca, in urma implementarii proiectului de renovare pe care l-ai propus, eficienta energetica a locuintei tale sa creasca cu cel putin o clasa.

In ce vei putea investi banii primiti de la stat?

Fiind un program destinat cresterii eficientei energetice a locuintelor din Romania deja construite, vei putea sa investesti banii obtinuti de la stat in:

  • Schimbarea ferestrelor cu termopane (ferestre termoizolante de calitate superioara) si instalarea acestora
  • Izolarea acoperisului si a peretilor exteriori
  • Montarea unei centrale mai eficiente
  • Montarea de panouri solare
  • Sisteme de ventilatie
  • Corpuri de iluminat cu LED
  • Senzori de miscare
  • Robineti si conducte noi

La ce te ajuta sa ai o casa mai eficienta energetic?

 

casa-eficienta-penergetic

Din experienta noastra, foarte putini romani inteleg de ce este important si la ce ii ajuta pe ei, personal, sa aiba o casa eficienta energetic. Multi se gandesc ca este doar vorba de acte si taxe in plus, fara niciun rost, care doar te pun pe drumuri.

Ei bine, o casa eficienta energetic este buna si pentru tine. In urma cu 10-20 de ani nu se puneau probleme precum „eficienta energetica” sau „casa verde”atunci cand iti construiai locuinta. Asta a dus la ridicarea foarte multor cladiri slab izolate din punct de vedere termic.

Daca locuinta ta nu este eficienta energetic, practic pierde caldura si energie. Prin peretii exteriori se pierde de obicei, in medie, pana la 30% din energia din locuinta, iar prin geamuri si acoperis pana la 20%.

O casa eficienta energetic va determina o scadere a acestor pierderi. Asta inseamna urmatoarele lucruri:

  • Iarna se pastreaza caldura mai bine in interior, deci nu mai trebuie sa consumi atata energie pentru incalzire
  • Vara caldura nu intra in locuinta, deci nu mai stai cu aerul conditionat sau cu ventilatorul pornit non-stop
  • Datorita celor doua puncte de mai sus, nu mai consumi atata energie, deci platesti mai putin la facturile lunare
  • Platind mai putin pe facturile lunare, in timp, economisesti bani
  • Daca vrei sa iti vinzi casa dupa ceva timp si ai un certificat energetic care atesta o clasa energetica buna, vei putea sa ceri un pret mai mare, datorita beneficiilor de mai sus.
  • Confortul tau creste, indiferent de anotimp.

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-ti renova locuinta gratuit, cu bani de la stat?

Iata ce trebuie sa faci pentru a putea obtine bani de la stat pentru renovarea gratuita a locuintei tale:

Pasul 1: Audit energetic al locuintei tale + Certificat energetic

Pentru a putea stabili nivelul eficientei energetice actual al casei tale, precum si recomandarile de imbunatatire ce vor fi incluse in proiectul de renovare, ai nevoie de un Audit Energetic complet, realizat de un auditor autorizat. Odata cu acest audit, iti va fi eliberat si certificatul de performanta energetica, care va atesta clasa de performanta a locuintei tale.

Cu auditul energetic complet si cu eliberarea cerificatului de performanta energetica, te ajuta echipa Cadastru24.ro. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi formularul de cerere de oferta de aici sau sa ne contactezi direct.

Pasul 2: Cerere online

Dupa ce ai auditul energetic si certificatul, urmatorul pas este sa mergi pe platforma online unde sa depui o cerere pentru intrarea in program.

Pasul 3: Pregatirea dosarului investitiei

La pasul acesta pregatesti proiectul de renovare complet din care trebuie sa reiasa faptul ca dupa procesul de renovare si investitii eficienta energetica a locuintei tale va creste cu cel putin o clasa.

Pasul 4: Inceperea lucrarilor si derularea lor pentru maxim 18 luni

Dupa ce ti-a fost aprobat dosarul de investitii, poti incepe lucrarile. Procesul de renovare nu trebuie sa dureze mai mult de 18 luni.

Pasul 5: Refacerea auditului energetic al locuintei si decontarea investitiilor

Cand ai terminat proiectul, un nou audit energetic va fi realizat de un expert autorizat. Daca in urma auditului energetic, obiectivul renovarii a fost atins (eficienta energetica a locuintei a crescut cu cel putin o clasa), atunci investitiile iti vor fi decontate in proportie de aproximativ 60%.

Este simplu, este rapid si este bine pentru tine! Daca te-ai hotarat sa iti renovezi locuinta cu bani de la stat, te asteptam cu o solicitare de audit energetic. Avem o echipa formata din Top 10 auditori energetici din Romania, gata sa te ajute, mereu la timp si la pretul corect!