Cui ii place sa plateasca impozite pe cladiri? Ba mai mult, cine ar vrea sa plateasca mai mult impozit decat face cladirea pe care o detine, doar pentru ca nu a respectat un termen limita legal?
Daca ai o firma si esti proprietarul unei cladiri sau esti persoana fizica care inchiriaza un imobil catre o firma pentru activitati nerezidentiale (spatii de birouri, apartamente folosite pentru birouri sau activitati comerciale) sau mixte, atunci trebuie sa citesti cu atentie in continuare.
Cum sta treaba cu impozitul pe cladiri pentru persoanele juridice sau persoanele fizice care inchiriaza imobile catre firme?
Evaluarea in vederea stabilirii impozitului pentru cladirile aflate in proprietatea sau folosite de persoanele juridice, era realizata pana anul trecut o data la 3 ani. În Decembrie 2020 insa o noua lege a fost aprobata, care mareste termenul de evaluare la 5 ani.
Astfel, o data la 5 ani, orice proprietar de cladire sau apartament, folosite in scopuri nerezidentiale (pentru birouri, cabinete medicale, magazine si alte activitati comerciale) este obligat sa depuna la primaria localitatii de care apartine imobilul un raport de evaluare care sa ajute la stabilirea impozitului pe respectiva cladire pentru urmatorii 5 ani.
Care este cota de impozitare pentru persoanele fizice si cum se calculeaza valoarea imobilului?
Pentru clădirile nerezidentiale (care nu sunt folosite pentru locuit) sau cladirile cu destinatie mixta (caz in care sunt folosite atat pentru locuit, cat si pentru birouri sau activitati comerciale), aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza aplicand o cota de 2% asupra valorii imobilului respectiv.
Valoarea imobilului poate fi:
- Valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat ANEVAR in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta (ultimei evaluari), care este depus la organul fiscal pana la termenul limita legal.
- Valoare finala a lucrarilor de constructii, in cazul unei cladiri noi care a fost construita in ultimii 5 ani.
- Valoarea cladirii care rezulta din actul de transfer de proprietate (atunci cand ai cumparat o cladire in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta)
Care este perioada de depunere a raportului de evaluare?
Evaluarile cladirilor pentru stabilirea impozitului se fac DOAR in perioada 02 ianuarie – 31 martie. Prin urmare, pregatirile pentru aceasta procedura ar trebui incepute cat mai rapid, ca sa nu te trezesti ca nu reusesti sa respecti termenul limita.
Cine intocmeste raportul de evaluare a imobilului?
Mai sus iti spuneam despre modalitatile de stabilire a valorii imobilelor. Cea mai buna optiune este bineinteles prima varianta, in care un evaluator autorizat ANEVAR intocmeste un raport de evaluare a cladirii tale.
Evaluatorul este persoana fizica sau juridica autorizata care intocmeste raportul de evaluare pentru a stabili valoarea de impozitare a unui imobil.
Dupa ce analizeaza situatia juridica a imobilului (actele de proprietate, documentatia cadastrala), evaluatorul face inspectia proprietatii imobiliare (inspectie vizuala, verificare corespondenta situatie scriptica cu cea faptica, calitatea constructiei, conformitatea acesteia). Dupa inspectie, va trece la intocmirea propriu-zisa a raportului de evaluare, proces ce poate dura cateva zile, in functie de complexitatea proiectului.
Cum sa nu platesti mai mult impozit decat face cladirea ta?
Si acum, raspunsul la intrebarea care te intereseaza. Cum faci sa nu platesti mai mult impozit decat face proprietatea ta imobiliara?
Cel mai bine este sa apelezi la un evaluator autorizat ANEVAR, care are experienta in domeniu si care isi demonstreaza profesionalismul, eventual prin testimoniale de la alte persoane ca tine care au apelat la el.
Acest lucru se aplica si atunci cand abia ai cumparat o proprietate sau ai terminat de curand procesul de constructie. De ce? Pentru ca este posibil ca valoarea trecuta in documentele de proprietate sa nu fie cea reala, iar astfel poti ajunge sa platesti un impozit mai mare decat ar trebui. Un evaluator bun are deci capacitatea sa iti scada substantial impozitul pentru urmatorii 5 ani.
Echipa de evaluatori Romaniabook.ro, mereu la timp si la pretul corect
De la magazine de la parterul blocului, la cabinete medicale, stomatologice, de avocatura sau notariala si pana la companii mari, toate au apelat la echipa de evaluatori autorizati ANEVAR a partenerilor nostri de la Romaniabook.ro si au reusit sa isi scada impozitele cu ajutorul rapoartelor de evaluare intocmite de experti. Pe Romaniabook.ro gasesti evaluatori imobiliari autorizati plus alte specializari utile mai ales in cazul proprietatilor imobiliare.
Nu uita ca, fie ca esti persoana juridica si ai in proprietate un imobil sau esti persoana fizica ce inchiriaza sau ofera in comodat o cladire sau apartament pentru activitati nerezidentiale (birouri sau comerciale) sau mixte, este obligatoriu ca pana pe 31 martie 2022 sa depui raportul de evaluare pentru stabilirea valorii de impozitare. Cu cat il intocmesti mai repede, cu atat sansele sa nu platesti mai mult decat face iti cresc considerabil.
Daca mai ai intrebari sau vrei sa ne ocupam noi de evaluarea cladirii tale ne poti contacta aici: https://romaniabook.ro/contact/.