Dacă ai construit sau ai vrut să construiești ceva până acum, probabil te-ai lovit și tu de bine-cunoscutul Certificat de Urbanism. Este primul document pe care trebuie să-l obții pentru autorizarea oricărei lucrări sau construcții, care, de cele mai multe ori, dă multe bătăi de cap proprietarilor care vor să construiască.

Ce este acest Certificat de Urbanism și de ce este el necesar? De unde îl obții și ce acte îți trebuie pentru el și, mai presus de toate, ce conține și cum obții toate avizele care ți se solicită în acest document? Despre toate acestea vorbim în continuare, explicându-ți pas cu pas cum poți să obții atât certificatul de urbanism, cât și toate avizele solicitate în el, mai repede și cu mai puține bătăi de cap.

Ce este Certificatul de Urbanism?

Certificatul de urbanism este un document eliberat de Primăria de pe raza localității în care tu vrei să construiești ceva sau să modifici o construcție existentă. El este ca un fel de ghid, care cuprinde toate actele și avizele necesare pentru obținerea autorizației de construire și este necesar în 3 situații majore:

  1. Când vrei să construiești sau să aduci modificări semnificative oricărei clădiri indiferent de destinația ei, fie ea casă, depozit, clădire industrială sau de birouri sau anexă gospodărească cu fundație.
  2. Când vrei să intri în legalitate cu o construcție realizată fără autorizație de construire sau cu nerespectarea acesteia.
  3. Când ai adus modificări mari unei construcții existente (ai extins, ai mansardat, ai desființat uși și ai creat altele, etc.) și nu ai avut autorizație de construire pentru ele, iar timpul trecut de la realizarea modificărilor este mai mare de 3 ani.

Dacă te regăsești în oricare dintre aceste situații, vei avea nevoie de Certificat de Urbanism.

Ce conține, de obicei, certificatul de urbanism?

Pe lângă documentele care intră în faza DTAC (documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire, printre care:

…certificatul de urbanism mai conține și o listă mai mult sau mai puțin lungă de avize și acorduri, care pot să difere în funcție de locația și specificul proiectului tău.

 

În general, lista de avize solicitate în Certificatul de Urbanism pentru obținerea autorizației de construire cuprinde:

  • Studiu pedologic si Certificat de scoatere a terenului din circuitul agricol, în cazul in care terenul pe care vrei să construiești este unul agricol – obținut de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din județul sau sectorul în care locuiești
  • Aviz pentru alimentarea cu apă
  • Aviz pentru salubritate
  • Aviz pentru electricitate
  • Aviz pentru racordarea la gaze naturale
  • Aviz pentru telecomunicații și internet
  • Aviz ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții)
  • Aviz pentru securitate la incendiu (Inspectoratul pentru Situații de Urgență – ISU)
  • Aviz pentru sănătatea populației de la Direcția de Sănătate Publică SANEPID
  • Aviz pentru apararea civila – Apararea Locala Antiaeriana;
  • Aviz de la administratia drumurilor si podurilor;
  • Aviz de la Politie – daca terenul se afla intr-o zona speciala;
  • Aviz de la Autoritatea Romana de Aviatie – daca terenul se afla in proximitatea unui aeroport;
  • Aviz de la MApN, SRI – daca terenul se afla in proximitatea unui obiectiv militar;
  • Aviz de la Ministerul culturii si cultelor – daca terenul se afla intr-o zona de interes arheologic;
  • Aviz pentru protectia mediului, de la Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. Acesta se elibereaza ultimul, întrucât pentru obtinerea lui sunt necesare toate celelalte avize.

După cum vezi, multe sunt documentele și avizele de care ai nevoie pentru a obține autorizația de construire sau pentru a intra în legalitate cu proprietatea ta.

Timpul de obținere a acestora variază de la o instituție la alta și de priceperea solicitantului. Dar cum faci, totuși, să le obții mai repede și fără atâtea bătăi de cap?

Cum să obții avizele din Certificatul de urbanism repede și fără bătăi de cap?

Așa cum ți-am promis încă din titlu, ne-am propus să îți dăm în acest articol soluția „salvatoare”, care te scapă de timp pierdut și de stresul care vine la pachet cu toate aceste proceduri de obținere a autorizației de construire!

Deși numele nostru te-ar putea induce în eroare, făcându-te să crezi că ne ocupăm doar cu servicii de cadastru și intabulare, lucrurile nu stau chiar așa.

În cei peste 20 de ani de experiență am adunat în echipa noastră cei mai buni experți, atât din zona de cadastru, cât și din arhitectură, construcții, expertize tehnice, certificare energetică, intrare în legalitate și…AVIZARE!!!

Mai exact, avem experți autorizați care se pot ocupa de proiectul tău de autorizare, de la A la Z.

Începem cu reprezentarea ta la primărie, unde depunem dosarul și solicităm eliberarea Certificatului de Urbanism. Continuăm cu a te reprezenta la toate instituțiile de la care ai nevoie de avize și a obține pentru tine toate avizele necesare pentru autorizația de construire. Finalizăm cu depunerea dosarului complet pentru obținerea autorizației și ridicarea acesteia atunci când este gata.

Da, ai înțeles bine. Facem noi totul pentru tine! Mai mult decât atât, avem reprezentanți în toată țara, deci nu e nevoie să îți faci probleme de locație.

Tot ce trebuie să faci tu este să ne pui la dispoziție detaliile proiectului tău și actele necesare (buletinul tău, actul de proprietate, etc.) și de restul de ocupăm noi. Sună bine, nu-i așa?

Contactează-ne aici și hai să îți transformăm visul în realitate, împreună!