Noul program de fonduri nerambursabile pentru instalarea de panouri fotovoltaice și sisteme de baterii pentru stocarea energiei a pus pe jar atât proprietarii români de case, cât și pe cei de locuințe sociale.

Programul promite vouchere a câte 5000 de euro fiecare atât pentru instalarea de panouri solare, cât și pentru instalarea de sisteme de stocare a energiei (baterii) pentru consumatorii care nu au niciun astfel de sistem sau doar pentru baterii de stocare, pentru cei care au deja panouri.

Astfel, un proprietar care nu are panouri solare ar putea să beneficieze în total de 10.000 de euro pentru instalarea celor două sisteme, iar un alt proprietar care are deja panouri și vrea sisteme de baterii de stocare va primi 5000 de euro pentru acestea.

Pentru că sumele nu sunt de ignorat, nici birocrația care stă în spatele programului nu este cea mai simplă.

 

Acte necesare obținere voucher 5000 de euro pentru panouri fotovoltaice

 Pe scurt, actele necesare pentru a te înscrie în acest program și pentru a obține banii sunt următoarele:

  • Cartea de identitate (buletin) al proprietarului solicitant, unde adresa de domiciliu coincide cu adresa clădirii pentru care se solicită instalarea de panouri fotovoltaice.
  • Extras de carte funciară pe numele beneficiarului final, nu mai vechi de 60 de zile calendaristice la data depunerii dosarului.
  • Certificat de performanță energetică al clădirii unde se dorește instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, nu mai vechi de 01 Februarie 2024.
  • Un document emis de Direcția Județeană pentru Cultură din județul de domiciliu din care să reiasă că respectiva clădire nu este clasată sau în curs de clasare ca monument istoric, nu e aflată în patrimoniul UNESCO, în patrimoniul cultural național sau local și că nu este amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice sau într-o zonă construită protejată prin lege.
  • Orice alte documente considerate a fi necesare. Este posibil, în situații specifice și în funcție de caz, să fie nevoie să pui la dispoziție și alte documente pentru clarificarea unor criterii de eligibilitate sau pentru rezolvarea diverselor neconcordanțe. Acestea îți vor fi solicitate punctual, dacă este cazul.

Din categoria „orice alte documente” poate să facă parte și expertiza tehnică MLPAT.

 

Când e nevoie de expertiză tehnică MLPAT pentru panouri solare?

 Dacă prin 2019 legislația pentru panouri fotovoltaice ne făcea să ne „scufundăm” în multă, multă birocrație, astăzi lucrurile sunt mai ușoare decât atât. De exemplu, nu se mai cere autorizație de construire pentru montare panouri solare. Există însă o condiție elementară pentru acest demersinstalarea panourilor pe acoperișuri nu trebuie să afecteze structura de rezistență a construcției.

 Ce înseamnă asta mai exact?

Înseamnă că instalarea panourilor solare pe acoperișul unei clădiri trebuie să fie făcută în maximă siguranță, astfel încât să nu fie afectată structura de rezistență. Și mai înseamnă că este nevoie să fie făcută o verificare a structurei de rezistență, pentru a ne asigura că acoperișul construcție pe care se dorește montarea de panouri fotovoltaice este sigur și poate suporta greutatea echipamentului ce va fi instalat.

Expertiza tehnică MLPAT face exact asta. Verifică starea acoperișului și a construcției, confirmând (sau nu) că panourile pot fi montate în siguranță…Până la urmă, degeaba iei fonduri dacă nu te poți folosi de ele, nu-I așa?

 

În ce constă, mai exact, expertiza tehnică MLPAT pentru panouri fotovoltaice?

Această expertiză tehnică este realizată de un inginer autorizat care vine și verifică aspectele structurale, constructive și de calitate ale construcției pe care vrei să amplasezi instalația de panouri fotovoltaice. La finalul analizei, expertul tehnic va realiza un raport de expertiză tehnică în care va nota informațiile despre starea actuală a clădirii și a acoperișului, problemele identificate (dacă este cazul) și recomandări clare pentru remedierea acestor eventuale probleme identificate, pentru a putea merge mai departe cu instalarea panourilor.

Mai exact, expertiza tehnică va cuprinde:

  • Evaluarea structurii:se examinează rezistența acoperișului pentru a preveni eventualele riscuri de prăbușire și structura de rezistență a construcției.
  • Evaluare documentație: se analizează documente precum schițe și planuri cadastrale, măsurători cadastrale și se utilizează tehnologii moderne, cum ar fi dronele, pentru a obține informații detaliate despre structură, amplasament și alte detalii relevante.
  • Pahometrie: o tehnică de măsurare și analiză a grosimii sau densității materialelor utilizate în structura acoperișului. Acest proces are ca scop obținerea unor informații precise cu privire la caracteristicile materialelor de construcție, cu accent pe stratul sau straturile care compun acoperișul.
  • Consolidare și întărire: dacă este necesar, se propun soluții pentru consolidarea și întărirea structurii pentru a asigura montarea sigură a panourilor fotovoltaice (recomandări de îmbunătățire sau rezolvare a eventualelor probleme identificate).

 

Expertiza tehnică pentru panouri fotovoltaice pe acoperiș este de multe ori obligatorie pentru obținerea finanțării pentru panouri fotovoltaice și baterii de stocare a energiei, fiind solicitată alături de celalte acte.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest nou program de fonduri nerambursabile sau ai nevoie de ajutor cu cadastru, intabulare, certificat energetic sau expertiză tehnică MLPAT, echipa Cadastru24.ro te poate ajuta, mereu la timp și la prețul corect.

Poți face cereri de oferte AICI sau la telefon 0728.665.371.