Să spunem că ai achiziționat un teren (sau urmează să achiziționezi) și vrei să construiești pe el un parc de panouri fotovoltaice.
Ca să te asiguri că investiția ta este în maximă siguranță, dar și pentru a obține toate autorizațiile necesare pentru construirea unui parc fotovoltaic, ai nevoie să știi dacă proprietățile solului pe care vrei să instalezi panourile sunt potrivite pentru proiectul tău.
Nu de alta, dar nu vrei să te trezești cu un sol plin de pietre, cu alunecări de teren sau mai cine știe ce alte probleme care ar aduce riscuri majore proiectului tău pe termen lung, făcându-te să pierzi bani, timp și energie, greu „regenerabile”, când vorbim de resurse personale.
Cum capeți certitudinea că proiectul tău va fi unul sigur și de succes și că investiția ta este în siguranță? Cum identifici dacă solul de pe terenul pe care urmează să pui proiectul este suficient de calitativ și stabil pentru ceea ce ai tu în minte?
Printr-un studiu geotehnic, desigur! În continuare vorbim despre cum te ajută un studiu geo pentru panouri fotovoltaice sigure și sustenabile!
Cum te ajută studiul geotehnic când vrei să construiești un parc fotovoltaic?
Pentru mulți o „birocrație” care mănâncă timp și bani, pentru alții încă un document de care nu știu de ce au nevoie, studiul geotehnic este crucial pentru un investitor care vrea să construiască parcuri fotovoltaice și nu numai.
Studiul geo este solicitat pentru obținerea autorizației de construire și este obligatoriu pentru orice tip de construcție sau clădire, fie că vorbim de case sau blocuri de locuințe sau de hale comerciale, industriale sau depozite.
Pentru panouri fotovoltaice este cu atât mai important, oferind informații cheie atât despre calitatea și proprietățile solului, cât și despre eventualele probleme care pot afecta în timp desfășurarea și executarea proiectului sau buna funcționare a panourilor fotovoltaice.
Iată câteva aspecte esențiale la care ajută studiul geotehnic când vine vorba de panouri fotovoltaice:
- Informații vitale pentru fundație: Fundația este cea mai mare variabilă a sistemelor de panouri fotovoltaice și depinde foarte mult de condițiile solului, care trebuie evaluat pentru a stabili adâncimea și designul fundației. Panourile fotovoltaice au nevoie de fundații solide pentru a rezista în fața condițiilor meteo adverse, cum ar fi vântul puternic. Un studiu geotehnic ne ajută să determinăm tipul de sol și capacitatea lui de a susține aceste fundații pe termen lung.
- Prevenire eroziune și alte riscuri majore legate de sol: studiul geotehnic ne permite să cunoaștem compoziția solului și caracteristicile hidrologice ale zonei, aceste lucruri fiind esențiale pentru a preveni eroziunea și subsidența (sau afundarea) ce ar putea afecta stabilitatea structurilor suport pentru panourile fotovoltaice.
- Proiectarea unui sistem de drenaj eficient: un studiu geotehnic poate să ne spună dacă este nevoie să proiectăm sisteme de drenaj pentru a preveni acumularea apei în jurul fundațiilor, car ar putea slăbi solul și structurile suport ale panourilor fotovoltaice. Un sistem de drenaj proiectat corect pentru proiect va crește durabilitatea și stabilitatea în timp ale acestuia.
- Optimizarea costurilor de construcție: spuneam mai sus că fundația este cea mai mare variabilă în ceea ce privește costurile unui proiect de panouri fotovoltaice. Un studiu geo pentru panouri fotovoltaice ne ajută să identificăm caracteristicile specifice ale terenului, ajutând astfel la optimizarea designului fundațiilor și la alegerea metodelor de construcție cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor. Astfel, pot fi evitate cheltuielile neplanificate care pot apărea din cauza condițiilor necunoscute ale solului.
Să nu uităm de măsurarea impactului asupra mediului înconjurător. Principalul scop al panourilor fotovoltaice este să producă energie din surse regenerabile, folosind astfel resursele eficient și ajutând mediul.
Un proiect de construcție, însă, indiferent de natura și destinația lui, poate să aibă impact negativ asupra mediului. Un studiu geotehnic poate evolua și acest potențial impact ale construcției asupra mediului înconjurător, inclusiv modificările peisajului, impactul asupra solului și apei subterane. Astfel, ne ajută să construim sustenabil și ecologic, îndeplinind în totalitate scopul suprem al panourilor fotovoltaice – acela de a face bine planetei.
Putem concluziona că, dincolo de obligativitatea legală a unui studiu geotehnic, a construi un parc de panouri fotovoltaice (sau orice altceva) fără a avea un studiu geo realizat în prealabil pe acel teren, este ca și cum te-ai plimba legat la ochi, în mijlocul unei păduri pline de zone mlăștinoase. Nu ai de unde să știi în ce vei călca la următorul pas și nici cum sau dacă vei mai ieși de acolo.
Rețeaua națională de experți Cadastru24.ro se bucură de expertiza a Top 10 ingineri specializați în studii geo pentru panouri fotovoltaice, gata să te ajute peste tot în țară, mereu la timp și la prețul corect. Dacă ai nevoie de ajutor, așteptăm cu drag să ne spui mai multe despre proiectul tău!