Ți s-a întâmplat vreodată să mergi la notar și să nu înțelegi ce vrea de la tine? Ai avut vreodată impresia că vrea să te păcălească, că te minte sau că, pur și simplu, nu vrea să te ajute? Poate ai vrut să faci o succesiune și te tot trimitea de colo-colo pentru te miri ce acte…sau poate ai vrut să vinzi un teren și ți s-a părut că îți tot pune bețe-n roate.
Între munca noastră de topografi, nevoile tale ca și client și cabinetul notarial este o legătură absolut necesară. Este ca într-o căsnicie sau familie. Toate părțile trebuie să depună efort și să fie deschise către idei și viziuni noi, pentru ca relația să funcționeze.
Înainte să dai vina pe notar, îți propunem să citești integral acest articol și să fii sigur că, în primul rând, tu știi ce vrei și ce ai de făcut atunci când mergi la un cabinet notarial.
5 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a merge la notar
-
Alege notarul potrivit
Primul lucru pe care trebuie neapărat să îl faci atunci când te hotărăști să vinzi, să cumperi sau să intri în legalitate cu proprietatea ta este să alegi un notar bun, care are experiență în ce ai tu nevoie și cu care simți că rezonezi!
Cum faci asta?
- Întreabă-ne pe noi! Pentru că există o strânsă legătură între munca de topometrist și munca notarului și pentru că suntem prezenți în toată țara cu Rețeaua Noastră Națională de Experți, îți putem recomanda exact notarul potrivit din zona ta, un notar în care să ai încredere și care sigur îți va rezolva problemele.
- Întreabă un prieten, un vecin sau o cunoștință care știi că a mai trecut prin ce treci tu acum. Fă o listă cu toate recomandările primite.
- Caută pe internet. Dacă nu ești prea bun prieten cu calculatorul, roagă-ți fiul, nepotul, vecinul mai tânăr care stă toată ziua cu nasul în ecrane. Sigur te va putea ajuta.
- Citește recomandările / recenziile oamenilor de pe internet. Și în cazul acesta, dacă ți-ai lăsat ochelarii acasă, roagă pe cineva care se pricepe să te ajute. Internetul, deși un loc nou pentru tine poate, este un mediu în care poți să găsești exact omul potrivit pentru tine.
- Sună la mai mulți notari și vezi cine e disponibil și cine ți se pare că e mai dornic să te ajute.
-
Informează-te foarte bine
Dacă mergi la notar având zero informații despre ce acte îți trebuie, ce ai nevoie, cât trebuie să plătești, de ce ai nevoie de toate astea, nu te aștepta ca întâlnirea cu notarul să fie de succes.
Informează-te foarte bine cu privire la:
- Ce acte trebuie să pregătești și de unde le iei
- Ce documentații / măsurători îți trebuie
- Cât costă să le obții
- Cine te poate ajuta să le obții
- De ce sunt necesare
Mulți oameni pleacă de la Primărie, unde li se spune că au nevoie de un document de la notar, informația fiind vagă și, uneori, chiar incorectă. Cu această informație se duc la notar și află acolo că au nevoie de altceva sau chiar de mai multe acte și că trebuie să și plătească pentru asta.
Aici apar frustrările și neînțelegerile.
Îți recomandăm ca înainte de a te programa sau a merge efectiv la notar, să îl suni în prealabil, să îi explici problema ta și să notezi actele de care ai nevoie și toate celelalte informații prețioase pe care ți le poate da specialistul.
Astfel te scutești de mai multe drumuri și supărări și oferi și respect notarului care te va ajuta să îți rezolvi problema.
-
Ai încredere în notarul tău
De multe ori, avem tendința să ne considerăm experți în orice. Dacă vecinul sau o cunoștință a trecut printr-o situație similară cu a noastră acum 5 ani și a rezolvat-o într-un anumit fel, atunci „e clar” că și la noi trebuie să fie la fel, nu-i așa?
Ei bine, nu-i așa!
Ia în calcul faptul că:
- Legile se schimbă de la an la an sau chiar mai des. Ce a fost valabil acum 5 ani, e posibil să nu mai fie astăzi.
- Dacă nu știi să pui întrebările potrivite, funcționarii de la primărie e posibil să nu te înțeleagă și să le fie greu să îți ofere informația corectă sau completă. Din această cauză, de multe ori e posibil să ajungi la notar și să ți se ceară altceva sau să ți se dea planurile peste cap.
Ai încredere în notarul tău. El nu are niciun interes să te încurce, ci poate doar să facă lumină în situația ta.
-
Pregătește-te financiar
Din lipsă de informații, mulți oameni ajung la notar fără să realizeze cât o să-i coste.
Înainte să îți faci planuri, informează-te cu privire la costul documentațiilor și actelor necesare și pregătește-te financiar.
Este în regulă să mai amâni, dacă portofelul nu este pregătit astăzi pentru o investiție. Este chiar mai bine așa, decât să ajungi la jumătatea procesului și să-ți dai seama că trebuie să te oprești pentru că nu ai suficienți bani.
-
Dă-i Cezarului ce-i al Cezarului
Notarul a terminat o facultate de drept, este la curent cu modificările legislative și a trecut probabil printr-o grămadă de situații și experiențe similare cu ale tale.
Înainte să te iei la ceartă cu el, să crezi că te minte sau că vrea să te păcălească pentru că nu are chef de tine, nu uita să îi dai Cezarului ce-i al Cezarului. Dacă am fi fost capabili să rezolvăm problemele acestea de unii singuri și să fim în siguranță cu soluțiile găsite, meseria de notar nu ar fi existat, nu-i așa?
În final, ține minte că notarul există pentru a-ți proteja interesele și pentru a te apăra în fața celor care vor să ocolească legea.
Sperăm că te-a ajutat acest articol să vezi puțin mai diferit relația ta cu notarul și să mergi în cabinetul acestuia mai pregătit și mai încrezător decât până acum. Revenim și cu alte articole pe acest subiect, în curând!
Între timp, îți reamintim că sursa ta principală de informare atunci când ești în căutare de notari buni suntem chiar noi! Contactează-ne și te îndrumăm către notarul potrivit din zona ta!