Dacă ești și tu printre românii care anul ăsta s-au decis să construiască ceva nou, de la zero, fie că e o casă nouă sau o anexă, nu avem nicio îndoială că ceea ce vei citi în continuare îți va fi de are folos!

 

Cum ne-a venit ideea să aducem aceste informații public, cât mai detaliat cu putință?

 

Ei bine, primim des mesaje de la clienți în care ni se solicită oferte de preț pentru „proiect” pentru construcție nouă.

 

Am un teren și vreau să construiesc o casă și am nevoie de proiect”

 

„Vreau să fac o bucătărie de vară și am nevoie de proiect”

 

Mai mult, primim multe mesaje de la oameni care habar nu au cum să înceapă un proiect de construcție. Care e primul pas? Unde mă duc prima dată? De ce acte am nevoie?

 

Și e normal să nu știi care sunt pașii pe care trebuie sa-i urmezi. Și e normal să te încurci în termeni și în hârtii, când birocrația pentru construcții noi ne înghite de la an la an.

 

Ca să-ți facem treaba mai ușoară și procesul mai clar și, bineînțeles, ca să ne facem și nouă treaba mai ușoară, am decis să punem toate informațiile pe care trebuie să le știi despre cum să începi un proiect de construcție de la ZERO, aici! Sperăm să te ajute!

Care este primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când vrei să construiești ceva nou?

 

Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să te apuci de construit, nu este să cauți pe cineva care să-ți facă „proiectul”.

 

Proiect” este un termen foarte larg când vine vorba de construcții și nouă, ca profesioniști, nu ne spune foarte multe în forma asta a lui. Vom detalia în continuare ce înseamnă asta!

 

Înainte de toate, credem că trebuie să știi că primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când vrei să construiești ceva nou este să mergi la primărie și să ceri Certificatul de Urbanism.

 

Ce este acest Certificat de Urbanism?

 

Certificatul de Urbanism este un document emis de Primăria de pe raza localității unde tu te-ai gândit să ridici construcția.

 

Ca să poți să începi construcția pentru casa sau anexa pe care vrei să o ridici, ai nevoie de o Autorizație de Construire.

 

Ca să poți să obții această autorizație de construire, ai nevoie, mai întâi, de acest Certificat de Urbanism, care conține lista de acte, avize, documentație tehnică și aprobări de care ai nevoie ca să construiești ce vrei să construiești în locul în care vrei să construiești.

 

Practic, acest Certificat de Urbanism este un fel de ghid care te ajută să pui laolaltă toate actele care îți trebuie ca să poți obține Autorizația de Construire.

Certificatul de Urbanism pentru informare și Certificatul de Urbanism pentru eliberarea autorizației de construire

 

Mai este un aspect ce ține de Certificatul de Urbanism pe care vrem să-l știi.

 

Nu puține sunt cazurile când clienții ne spun că au Certificat de Urbanism de la Primărie, dar NU îl au pe cel corect.

 

Există 2 tipuri de Certificat de Urbanism: unul pentru informare și unul care te ajută să obții autorizația de construire (de acesta din urmă ai tu nevoie ca să obții autorizația și să începi construcția).

 

Certificatul de Urbanism pentru informare îți spune informații despre terenul pe care vrei să construiești, situația lui, ce ai putea să construiești pe el, ce limite sunt, dacă sunt și așa mai departe.

 

Și, ca să-ți dai seama că ceea ce ai este un Certificat de Urbanism pentru informare (și nu te ajută să obții autorizația de construire) uite-te pe el, la secțiunea care are titlul „CEREREA DE EMITERE A AUTORIZAȚIEI DE CONSTRUIRE / DESFIINȚARE VA FI ÎNSOȚITĂ DE URMĂTOARELE DOCUMENTE”.

 

Așa cum vezi în poza de mai jos sub acest titlu, ar trebui să fie cuprinse toate actele de care ai nevoie ca să obții această autorizație de construire.

 

Doar că, în Certificatul de Urbanism pentru informare, documentele și avizele necesare sunt doar enumerate. Nu sunt și bifate cele de care ai nevoie.

Spre exemplu, la documentație tehnică, nu este bifat dacă ai nevoie de DTAC, DTOE sau DTAD (care sunt foarte diferite și vom vorbi în continuare despre asta). La avize la fel. În căsuța din fața fiecărui element ar fi trebuit să fie un „X” dacă Certificatul de Urbanism ar fi fost cel corect.

 

Vezi un exemplu mai jos, dintr-un Certificat de Urbanism pentru eliberarea autorizației de construire:

 

În cazul acesta sunt bifate clar ce documentații și acte sunt necesare pentru ca tu să poți obține autorizația de construire.

 

Așadar:

  • Dacă ai deja un Certificat de Urbanism, asigură-te că este unul corect și nu unul pentru informare (adică, vezi să fie bifate actele de care ai nevoie, ca în exemplu)
  • Dacă nu ai un Certificat de Urbanism, mergi la Primărie și solicită unul pentru eliberarea autorizației de construire.

 

 

Acte necesare Certificat Urbanism pentru eliberarea autorizației de construire

 

Unul dintre motivele pentru care mulți români ajung să aibă un Certificat de Urbanism pentru informare, care nu-i ajută, este faptul că se duc pur și simplu la Primărie și cer acest Certificat de Urbanism, fără să pregătească anumite documente necesare pentru el.

 

Ca să obții Certificatul de Urbanism pentru eliberarea autorizației de construire, trebuie să depui la primărie un dosar cu următoarele acte:

 

  • Actul de proprietate (asupra terenului pe care vrei să construiești)
  • Cererea tip pentru eliberarea certificatului de urbanism (o iei de la primărie)
  • Copie după actul de identitate
  • Chitanța care atestă că ai plătit taxa de eliberare a certificatului (o plătești la primărie și poate să difere în funcție de localitate)
  • Planuri topografice / cadastrale avizate de Oficiul de Cadastru 1:500 și 1:2000
  • Plan de situatie facut de un proiectant (dacă se cere)
  • Memoriu tehnic pentru scopul solicitării (dacă se cere)
  • Memoriu tehnic de arhitectură (dacă se cere)

 

 

Atenție: în funcție de ce vrei să construiești și de localitate, aceste documente necesare pentru Certificatul de Urbanism pot să difere (spre exemplu, unele pot să fie sau să nu fie necesare, cum ar fi planul de situație și memoriul tehnic de arhitectură). De aceea, este important să vorbești mai întâi la primărie și să întrebi care sunt actele necesare pentru obținerea acestui certificat de urbanism.

 

 

 

Încă un lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este că va dura cel mult 30 de zile sa obtii Certificatul de Urbanism si ca acesta NU iti da dreptul de a incepe constructia. Cu ajutorul lui vei obține autorizația de construire, care îți va da acest drept.

 

Și abia după ce ai obținut certificatul de urbanism putem vorbi despre “proiect” și poți începe să cauți un specialist care să te ajute cu asta!

 

 

Ce înseamnă “proiect” de construcție și când ai nevoie de el?

 

Așa cum scriam mai sus, “proiect” înseamnă multe lucruri. Și ca să-l înțelegem mai bine, trebuie să ne uităm tot la Certificatul de Urbanism.

 

Vedem mai sus că scrie în felul următor: “c) documentație tehnică – DT, după caz” apoi, sub sunt 3 opțiuni:

 

  • D.T.A.C. – Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (în trecut era PAC – proiect pentru obținerea autorizației de construire)
  • D.T.O.E. – Documentația Tehnică de Organizare a Execuției lucrărilor (în trecut era POE – proiect privind organizarea execuției)
  • D.T.A.D – Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Demolare (în trecut era PAD – proiect pentru obținerea autorizației de demolare)

 

Toate acestea sunt “proiecte” de care poți avea nevoie atunci când vrei să obții autorizația de construire și, în Certificatul de Urbanism pentru eliberarea acestei autorizații, o să fie bifate cele necesare, cum e mai jos:

 

Pe lângă acestea, e posibil să te mai întâlnești și cu alte abrevieri, precum:

 

  • PT – proiect tehnic
  • DDE – detalii de execuție

 

Hai să le luăm pe rând și să prezentăm pe scurt, în ce constau acestea!

 

DTAC = proiectul de arhitectură (întocmit de un arhitect), rezistență ( întocmit de un inginer structurist) și instalații (întocmit de un inginer de instalații), în baza căreia primăria îți va emite autorizația de construire. Aceasta poate include planurile și documentația scrisă (memoriu general, memoriu de arhitectură, memoriu de instalații, expertiză tehnică MLPAT, studiu geotehnic, deviz general lucrări, plan de încadrare, plan de situațieetc).

 

DTAD = proiectul de arhitectură, rezistență și expertiză tehnică în vederea demolării parțiale sau totale a unui imobil (ai nevoie de asta dacă vrei să demolezi, înainte de a construi și nu numai)

 

DTOE = este necesară în cadrul proiectelor de construcție care prevăd organizări de șantier prijn amplasarea unor barăci, împrejumuiri temporare, conexiuni temporare la utilități sau executarea unor lucrări pentru asigurarea utilităților necesare șantierului și este întocmită de către un arhitect cu drept de semnătură. Documentația se prezintă, în general, alături de DTAC.

 

PT (sau PTH) = este Proiectul Tehnic și include toate documentele și planurile realizate de arhitecți, ingineri de rezistență și ingineri de instalații, care cuprinde soluțiile economice și tehnice pentru realizarea obiectivului de investiții (adică pentru construcția pe care vrei să o ridici). Pe baza acestui document sunt executate lucrările de construcție.

 

DDE (sau DE) = acestea sunt reprezentări grafice (desene) și documentații scrise, elaborate în baza proiectului tehnic și care detaliză soluțiile tehnice de asamblare, executare, ontare și alte operațiuni. Include, de asemenea, un deviz (listă) de materiale necesare, dimensiuni și tehnologii de execuție. Practic, îți zice exact care sunt materialele de care ai nevoie, în ce cantitate și cum le asamblezi în teren, ceea ce face mult mai clar procesul de construcție și costurile, încă de la început.

În cazurile în care Primăria nu cere un astfel de proiect, mulți proprietari aleg varianta simplificată, fără detaliile de execuție, pentru că se gândesc că vor ieși mai ieftin (lucru care se dovedește greșit în cele mai multe cazuri). Îți recomandăm așadar să iei în calcul această opțiune, pentru liniștea ta.

 

Prin urmare, atunci când ne scrii nouă sau cauți pe cineva care să te ajute cu “proiect” pentru construcție nouă, vezi ce documentația îți este cerută în Certificatul de Urbanism (este DTAC, DTOE, DTAD, doar una sau toate?).

 

 

Să recapitulăm! Ca să începi un proiect de construcție:

 

  • Solicită de la primărie (pe baza actelor necesare) un Certificat de Urbanism pentru eliberarea autorizației de construire.
  • Dacă ai deja un certificat de urbanism, asigură-te că este cel bun, nu unul pentru informare, care nu te ajută (ai învățat mai sus cum)
  • Vezi ce documentație (proiect) ți se cere în Certificatul de Urbanism și caută specialiști care să te ajute la realizarea lui (vei avea nevoie de arhitect, inginer structurist, inginer de instalații sau o echipă care le face pe toate, cum este Cadastru24.ro!)
  • Adună toate actele și documentațiile solicitate în Certificatul de Urbanism și depune dosarul pentru eliberarea autorizației de construire.
  • Odată ce ai autorizația de construire poți începe lucrările (sub coordonarea unui diriginte de șantier!

 

ATENȚIE!

  • Va fi nevoie să ai cadastru și intabulare la zi pe imobilul (terenul unde vrei să construiești). Deci, asigură-te că ai asta din timp!

 

 

Cu ce te ajută echipa Cadastru24.ro în tot acest proces?

 

Cu o rețea națională de experți și ingineri extinsă în toată țara și mai bine de 20 de ani de experiență în domeniul complex al construcțiilor, te putem ajuta cu:

 

  • Documentația cadastrală: planuri cadastrale, plan de situație, etc.
  • Expertiză tehnică și memoriu tehnic de arhitectură
  • Studii de specialitate: studiu geotehnic, calcul G, audit energetic, certificat energetic, ridicare topografică, etc.
  • Diriginte de șantier, arhitecți, ingineri proiectanți și de instalații
  • Intabularea construcției

 

Practic, te putem ajuta cu DTAC, DTOE, DTAD, proiect tehnic, etc. Îți stăm alături de la început și până la finalul proiectului tău, ajutându-te să aduci la viață până și cele mai complexe idei.

Sperăm că acest articol lung ți-a făcut lucrurile mai clare despre “proiect” și Certificatul de Urbanism.

Dacă ai nevoie de ajutorul nostru sau mai ai întrebări despre acest proces de a construi de la zero un imobil, scrie-ne la https://www.cadastru24.ro/contact sau sună la 0728.665.371