Pentru că știm că este un subiect pe cât de sensibil, pe atât de important pentru atât de multe persoane, vorbim în cele ce urmează despre succesiune și încercăm să răspundem la cât mai multe întrebări frecvente pe care le primim despre acest subiect.

Pentru cei care nu ne cunosc și abia au ajuns pe site-ul nostru, Cadastru24.ro nu înseamnă doar cadastru și intabulare. Înseamnă o rețea complexă de specialiști în domenii complementare, înseamnă ingineri care colaborează strâns cu notari, avocați și instituțiile statului ca să îți aducă răspunsuri și soluții la întrebări și probleme cu care te confrunți în domeniul construcțiilor, al terenurilor și nu numai.

Acum că am clarificat asta, să vedem în continuare care sunt cele mai frecvente întrebări legate de succesiune moștenire și cum răspund specialiștii la ele!

 

Succesiunea este obligatorie?

Nu, în România succesiunea nu este obligatorie. Totuși îți recomandăm să o faci dacă ai posibilitatea din mai multe motive. În primul rând, lipsa succesiunii te-ar putea împiedica să vinzi bunuri moștenite. Mai mult decât atât, ai putea să ai probleme dacă vrei acces la conturile bancare ale persoanei decedate sau dacă vrei să faci schimbări simple, cum ar fi să schimbi titularul de pe un contract de utilități.

Știm că este vorba despre un cost suplimentar pe care trebuie să îl plătești, dar amintește-ți că o faci o singură dată și ești proprietar pentru totdeauna al bunurilor moștenite. Noi zicem că merită!

 

Unde fac succesiunea?

Succesiunea se face la notarul public. E nevoie să te prezinți cu un set de acte necesare și cu ceilalți moștenitori dacă mai sunt și alții.

În cazul în care ceilalți moștenitori nu sunt de acord cu succesiunea la notar, singura cale de partaj a moștenirii este să mergi în instanță.

 

Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea?

Dacă nu faci succesiunea și nici nu te folosești de bunurile moștenite, nu se întâmplă nimic.

Dacă, în schimb, te folosești sau vrei să te folosești de bunurile moștenite și vrei, spre exemplu să le vinzi / închiriezi, nu vei putea face asta fără Certificatul de Moștenitor care se eliberează în urma succesiunii și care atestă dreptul tău de proprietate asupra casei / terenului / bunului moștenit.

Cine are dreptul la succesiune?

 Potrivit legii, moștenitorii legali și, deci, cei care au dreptul la succesiune, sunt, în ordine:

  • Clasa 1 – Soțul supraviețuitor (1/4 din moștenire), copiii decedatului (3/4 din moștenire), și ceilalți descendenți (nepoți, strănepoți, etc)
  • Clasa 2 și 3 – Ascendenții defunctului, adică părinți, bunici, străbunici și așa mai departe.
  • Clasa 4 – colaterali până la gradul al 4-lea inclusiv, precum unchi, mătuși, veri primari, frații și surorile bunicilor, etc.

 

 Am nevoie de cadastru pentru succesiune?

Nu. Nu e nevoie de cadastru și intabulare când vrei să faci succesiunea pentru un teren / imobil. Se poate face succesiunea și pe un teren neintabulat. Trebuie să ai însă în vedere că dacă vrei să vinzi, să modifici, să înstrăinezi respectivul teren / imobil vei avea nevoie de cadastru și intabulare.

 

Pot să fac succesiune pentru un teren / imobil neintabulat?

Așa cum am menționat mai sus, răspunsul este DA. Poți face succesiune pe un teren neintabulat.

Se poate face succesiunea fără toți moștenitorii?

Se poate face succesiunea fără toți moștenitorii, dar în anumite condiții.

Putem face succesiunea fără toți moștenitorii doar atunci când acei moștenitori care nu sunt prezenți refuză moștenirea, nefiind obligați să o accepte. Orice moștenitor are dreptul de a alege în maxim 1 an de zile dacă va deveni moștenitor sau va renunța la acest drept al său.

În cazul în care moștenitorul în cauză nici nu acceptă și nici nu renunță la moștenire, deși a fost înștiințat, se va considera că acesta a renunțat la moștenire și se va dezbate succesiunea între ceilalți prezenți.

 

Ce se întâmplă dacă unul dintre moștenitori nu este de acord cu succesiunea?

În acest caz, se poate merge în instanță, unde un judecător va stabili cum se vor împărți bunurile moștenite între moștenitori. Acest proces este unul de lungă durată de obicei, care implică costuri mai mari, de aceea recomandăm pe cât se poate la rezolvări amiabile.

 

Ce se întâmplă dacă unul dintre moștenitori refuză să se prezinte la succesiune?

Dacă refuză să se prezinte pe motiv că nu este de acord cu succesiunea, atunci se poate merge în instanță. Dacă refuză pentru că nu-și dorește moștenirea, atunci aceasta se va împărți între cei prezenți.

Moștenirea se poate și suspenda, în cazul în care trece mai bine de 1 an de zile de la deschiderea procedurilor și succesorii nu s-au prezentat sau au abandonat procedura sau persoanele succesoare nu reușesc sub nicio formă să ajungă la un consens sau în alte situații specifice prevăzute în lege.

 

De ce acte ai nevoie pentru succesiune moștenire?

Pentru a intra în posesia certificatului de moștenitor ai nevoie de urmatoarele acte:

  • Cerere-tip completată la notar
  • Certificatul de deces în original al persoanei pentru care se face succesiunea
  • Certificatul de atestare fiscală emis de Primărie, care atestă că persoana decedată nu are datorii la bugetul local sau la bugetul de stat.
  • Certificat de naștere și/sau căsătorie pentru soțul supraviețuitor sau, după caz, pentru fiecare moștenitor în parte + actele de identitate.
  • Actul de proprietate pentru bunurile lăsate moștenire.

 

Ce se întâmplă dacă există testament?

Dacă există un testament, succesiunea se va face tot la notar, pe baza celor scrise în testament. Dacă testamentul nu include toate bunurile defunctului, cele rămase intră în posesia statului sau a administrației locale.

 

Ce se întâmplă dacă nu există moștenitori?

Dacă nu există moștenitori, bunurile vor intra în administrația locală / comunală.

 

Ce se întâmplă cu moștenirea în caz de divorț înainte de deces?

Dacă înainte de deces a avut loc un divorț, soțul supraviețuitor nu va avea niciun drept asupra moștenirii, decât dacă este menționat în testamentul persoanei decedate.

 

Se poate vinde un imobil fără succesiune / moștenire?

Nu. În urma succesiunii primești Certificatul de Moștenitor care este actul de proprietate asupra imobilului și îți atestă dreptul de proprietar. Nu poți vinde un imobil asupra căruia nu ai drept legal de proprietate, tot așa cum nu poți vinde o proprietate fără cadastru și intabulare.

 

Care este termenul legal pentru deschidere succesiune în România?

În România nu există un termen legal pentru deschiderea succesiunii. Totuși, este recomandat să începi procedurile în maxim 2 ani de la deces, când vei plăti doar taxele notariale. Dacă aștepți mai mult de 2 ani, va fi nevoie să plătești, pe lângă onorariul notarului și impozit de 1% din valoarea moștenirii.

 

Cât durează o succesiune?

 Depinde de cât de repede strângi actele necesare notarului, de cât de disponibili și flexibili sunt toți moștenitorii implicați și alte detalii birocratice. În mod normal un proces de succesiune moștenire poate dura de la 1-2 săptămâni la câteva luni sau chiar ani.

 

Cât costă succesiunea?

 Așa cum menționam mai sus, pentru succesiune trebuie să plătești doar taxele notariale, taxe care se împart între toți moștenitorii, dacă sunt mai mulți.

Aceste taxe depind de la un notar la altul și se stabilesc în funcție de valoarea totală a bunurilor moștenite, inclusiv construcții, vehicule, terenuri, bani din conturi bancare, etc.

 

Cadastru24.ro – Partenerul tău de încredere

 Îți suntem alături cu servicii de cadastru și intabulare, alipire/dezlipire terenuri, intrare în legalitate, expertize tehnice, ieșire din indiviziune și, bineînțeles, consultanță gratuită și sfaturi care să facă lumină.

Inginerii și specialiștii noștri sunt răspândiți peste tot prin România și sunt gata să te ajute mereu la timp și la prețul corect, deci dacă ai nevoie de ajutor, contactează-ne cu încredere!