De multe ori primim astfel de întrebări despre succesiune moștenire teren:

Tatăl meu a murit și mi-a lăsat un teren. Ce trebuie să fac ca să devină al meu?

 Am moștenit un teren împreună cu cei doi frați ai mei. Cum pot să-l vând?

Sunt întrebări pe care le primim des și care au ca principal subiect succesiunea.

Atunci când o rudă a decedat, pentru a intra în posesia bunurilor acesteia, este nevoie ca moștenitorul sau moștenitorii (dacă sunt mai mulți) să facă succesiunea.

Îți oferă, însă, succesiunea dreptul deplin de proprietar asupra terenului respectiv sau e nevoie să mai faci și alți pași? E nevoie de cadastru și intabulare ca să faci succesiunea? Unde sau cine face această succesiune? Cum poți să vinzi terenul după succesiune?

Răspundem la toate aceste întrebări în cele ce urmează!

 

Este necesar cadastru la succesiune?

Începem cu una dintre cele mai des întâlnite întrebări, când vine vorba de succesiune. Este sau nu nevoie de cadastru și intabulare pentru terenul moștenit, atunci când vrei să faci succesiune?

Este bine să știi că, dacă terenul pe care l-ai moștenit nu este intabulat, POȚI să faci succesiunea legal.

Deci nu e nevoie să faci cadastru și intabulare înainte de succesiune. Asta nu înseamnă că nu va fi deloc nevoie de aceste documentații și despre asta vorbim în continuare.

 

! Important este să reții faptul că dezbaterea succesiunii se face la notar, între toți moștenitorii de drept, iar taxele pe care le plătești fiind cele cuprinse în onorariul notarului. Mai mult, succesiunea nu este obligatoriu și nu există un termen până la care trebuie făcută, deși este recomandat să o faci cât de repede poți, pentru a evita eventuale probleme pe viitor. 

 

Cine are dreptul la succesiune?

 Potrivit legii, moștenitorii legali și, deci, cei care au dreptul la succesiune, sunt, în ordine:

  • Clasa 1 – Soțul supraviețuitor (1/4 din moștenire), copiii decedatului (3/4 din moștenire), și ceilalți descendenți (nepoți, strănepoți, etc)
  • Clasa 2 și 3 – Ascendenții defunctului, adică părinți, bunici, străbunici și așa mai departe.
  • Clasa 4 – colaterali până la gradul al 4-lea inclusiv, precum unchi, mătuși, veri primari, frații și surorile bunicilor, etc.

 

Acte necesare succesiune la notar

 Succesiunea se dezbate la notar atunci când nu există un testament în baza căruia să se împartă bunurile și când toți moștenitorii de drept sunt de acord. Dacă nu toți moștenitorii sunt de acord cu succesiunea egală la notar, atunci singura cale de rezolvare rămâne instanța.

Pentru a intra în posesia certificatului de moștenitor ai nevoie de urmatoarele acte:

  • Cerere-tip completată la notar
  • Certificatul de deces în original al persoanei pentru care se face succesiunea
  • Certificatul de atestare fiscală emis de Primărie, care atestă că persoana decedată nu are datorii la bugetul local sau la bugetul de stat.
  • Certificat de naștere și/sau căsătorie pentru soțul supraviețuitor sau, după caz, pentru fiecare moștenitor în parte + actele de identitate.
  • Actul de proprietate pentru bunurile lăsate moștenire.

Odată ce ai toate aceste acte, te poți prezenta la notarul public care va dezbate succesiunea.

Dacă există mai mulți moștenitori, în lipsa testamentului și cu acordul tuturor, moștenirea se va împărți în mod egal între membri.

Spre exemplu, dacă există 3 moștenitori pentru 1 teren, aceștia vor deveni toți co-proprietari ai acelui teren care se va împărți în mod egal.

 

! După ce ai primit Certificatul de moștenitor este important să mergi să îl înscrii la Primărie, la Direcția de Taxe și Impozite.

 

Certificatul de moștenitor este ACTUL DE PROPRIETATE asupra imobilului moștenit.

 

Cum vând un teren neintabulat moștenit la care sunt coproprietar?

 Luând exemplul de mai sus, în care 3 frați devin prin succesiune coproprietari pentru un teren, dacă unul dintre ei vrea să vândă terenul, va fi nevoie să urmeze alți pași importanți. Mai exact este nevoie de procedura de dezlipire teren și ieșire din indiviziune.

Practic, în cadrul acestei proceduri, tu cel care dorești să vinzi vei putea să “dezlipești” partea ta din terenul mare și să faci ce vrei tu cu ea, inclusiv să o vinzi.

Pentru a face această procedură trebuie să iei legătura cu un expert în cadastru / topograf care să facă măsurătorile și să se ocupe de documentațiile necesare.

După ieșirea din indiviziune (adică după ce ți-ai scos partea ta de teren din întreg), este nevoie să faci cadastru și intabulare!

 

! Nu poți să vinzi un teren moștenit fără cadastru și intabulare la zi!

 

Pentru a ieși din indiviziune sau coproprietate, este nevoie ca și ceilalți proprietari ai terenului să fie de acord, ceea ce nu este neapărat greu, mai ales că fiecare dintre ei ar putea beneficia de pe urma acestui demers. Totuși, în cazul în care ceilalți coproprietari nu sunt de acord cu ceea ce vrei să faci, de cele mai multe ori singura cale de rezolvare rămâne instanța.

 

Prin urmare, să recapitulăm:

  • Nu ai nevoie de cadastru ca să faci succesiunea, dar ai nevoie de cadastru și intabulare dacă vrei să vinzi.
  • Pentru succesiune la notar, toți moștenitorii trebuie să fie de acord.
  • Succesiunea nu este obligatorie, dar e recomandat să o faci cât mai repede.
  • Nu există un termen minim sau maxim până la care ai voie sau drept să faci succesiunea.

 

Cadastru24.ro – expertul tău în ieșire din indiviziune, dezlipire / alipire terenuri și cadastru pentru vânzare

 De mai bine de 20 de ani ajutăm proprietari ca tine peste tot prin țară să obțină certificatul de moștenitor, să iasă din indiviziune, să pregătească cadastru și intabulare pentru a-și vinde terenurile sau imobilele.

O facem mereu cu responsabilitate, la timp și la prețul corect, punându-ne la dispoziție toate resursele și toată expertiza.

Dacă ai nevoie de ajutorul nostru nu ezita să ne contactezi!