expertiza tehnica risc seismic

Într-un articol anterior pe care îl poți citi aici îți prezentam o nouă componentă a programului RePowerEU din Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care cetățenii români consumatori vulnerabili de energie pot obține peste 20.000 de euro nerambursabili sub formă de vouchere, pentru a-și renova energetic casa și pentru a-și instala panouri fotovoltaice.

Astăzi vorbim despre unul dintre actele obligatorii pentru obținerea acestor fonduri: expertiza tehnică.

La ce se referă această expertiză tehnică mai exact în programul de fonduri nerambursabile, cine se ocupă de realizarea acesteia și de ce e importantă? Răspundem la toate aceste întrebări în continuare!

 

Expertiza tehnică pentru 20.000 de euro nerambursabili

În primul rând, e bine să știi că expertiza tehnică este de mai multe feluri. Ea poate avea ca subiect verificarea structurii de rezistență a clădirii, verificarea instalațiilor, verificarea securității la incendiu, verificarea încadrării în clasa de risc seismic a unei clădiri și altele.

Acest document este solicitat deseori în construcții, mai ales atunci când vrei să renovezi, să extinzi, să mansardezi, să desființezi anumite părți dintr-o clădire sau să aduci modificări majore acesteia sau când vrei să intri în legalitate cu o construcție după ce ai făcut astfel de modificări și nu ai avut autorizație de construire.

Practic, în cadrul expertizei tehnice, un expert atestat va face o analiză a clădirii din punct de vedere structural și nu numai și va elabora un Raport de Expertiză Tehnică, ce cuprinde atât concluziile analizei, cât și recomandări pentru îmbunătățirea eventualelor nereguli descoperite în cadrul verificării.

În ceea ce privește instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul unei construcții, de multe ori se solicită această expertiză pentru a stabili dacă panourile se pot monta în maximă siguranță, adică dacă structura de rezistență și acoperișul pot susține greutatea noii instalații.

În programul RePowerEU prin care poți obține peste 20.000 de euro pentru renovarea casei tale și pentru instalarea de panouri fotovoltaice, se solicită și această expertiză tehnică, dar ea are ca scop evaluarea seismică a clădirii pentru a stabili în ce clasă de risc seismic se încadrează aceasta.

Motivul solicitării este simplu: pentru ca renovarea energetică a locuinței inclusă în program și instalarea de panouri fotovoltaice să poată fi realizată în maximă siguranță, clădirea trebuie să nu fie în pericol în caz de cutremur.

 

Despre expertiza tehnică pentru risc seismic

Raportul de expertiză tehnică necesar pentru accesarea celor peste 20.000 de euro este întocmit de către un expert tehnic atestat, în urma expertizării tehnice a clădirii la acțiuni seismice și conține o sinteză a procesului de evaluare seismică a clădirii, furnizând informații care fundamentează decizia de încadrare a construcției în clasa de risc seismic.

Capitolul “Concluzii” al Raportului de Expertiză tehnică trebuie, deci, să cuprindă:

  • Clasa de risc seismic în care este încadrată clădirea
  • Faptul că nu sunt necesare lucrări de intervenție structurale pentru realizarea lucrărilor de eficiență energetică propuse (adică pentru renovare și instalare de panouri fotovoltaice
  • Suprafața utilă a clădirii

Pentru ca o clădire să fie eligibilă pentru primirea fondurilor nerambursabile, aceasta trebuie să îndeplinească, prin raportul de expertiză tehnică, următoarele criterii:

  • Să nu fie încadrată în clasa I de risc seismic, adică o clădire care este probabil să se prăbușească total sau parțial în urma unui cutremur
  • Să nu fie încadrată în clasa de risc seismic II, adică o clădire care ar putea fi avariată major în urma unui cutremur și care pune în pericol siguranța utilizatorilor ei
  • Să nu prezinte lucrări de intervenție în curs de execuție pentru creșterea nivelului de siguranță la cutremur
  • Dacă este cazul, să aibă finalizate lucrările de consolidare antiseismică la data depunerii proiectului
  • Să aibă o suprafață utilă de cel puțin 40 mp și cel mult 100 mp.

 

Dacă după realizarea expertizei tehnice, concluziile sunt cele de mai sus, ai multe șanse să obții cei peste 20.000 de euro pentru renovarea energetică și pentru instalarea de panouri fotovoltaice în locuința ta.

Asta dacă, bineînțeles, îndeplinești toate condițiile pe care noi le-am descris pe larg AICI.

 

Top 10 experți autorizați în expertiză tehnică în echipa Cadastru24.ro

 Pe lângă cadastru și intabulare, în rețeaua noastră națională de experți vei regăsi și specialiști autorizați în expertiză tehnică pentru risc seismic, gata să te ajute să obții cei peste 20.000 de euro și să-ți renovezi gratuit locuința. Suntem alături de tine, mereu la timp și la prețul corect, la telefon 0728.665.371  sau aici https://www.cadastru24.ro/lucrare-noua.