Deții un apartament într-un bloc de locuințe, pe care ai vrea să îl vinzi și ai auzit că pe lângă carte funciară individuală, mai este nevoie și de o carte funciară colectivă? Vrei să faci cadastru și intabulare pentru apartamentul tău pentru a intra în legalitate și ți se solicită și această carte funciară colectivă?

Deja te gândești probabil că trebuie alte acte, alte drumuri, alți bani… Situația nu este însă atât de tragică și scufundată in birocrație precum pare.

Ce este cartea funciară colectivă, când este nevoie de ea, cine se ocupă, ce trebuie să faci tu pentru a fi în legalitate cu apartamentul tău? Răspunsurile la toate aceste întrebări le vei găsi în continuare!

 

Când trebuie să îți deschizi carte funciară individuală și când trebuie să te înregistrezi în cartea funciară colectivă?

 

Fie că ești dezvoltator imobiliar care vrea să construiască un complex de locuințe, fie că ești o persoană care deține o proprietate (apartament, casă, teren),  legislația din România prevede ca fiecare imobil să fie înregistrat în cartea funciară, care reprezintă, practic, un document de identitate al proprietății tale.

Atunci când proprietatea ta face parte dintr-un ansamblu de locuințe, de exemplu un apartament într-un bloc, pe lângă cartea funciară aferentă imobilului tău, vei face parte dintr-o carte funciară colectivă, în care sunt înregistrate toate apartamentele din blocul respectiv.

 

Ce este cartea funciară individuală?

Cadastrul este cel ce se ocupă de identificarea, măsurarea, descrierea și înregistrarea imobilelor în documentele cadastrale, iar cartea funciară este cea care atestă dreptul tău asupra proprietății.

Cartea funciară este un document public ce oferă informații despre evidența imobilelor și terenurilor care sunt proprietatea persoanelor fizice sau juridice.

Adică, prin acest document, tu ai garantat dreptul la proprietate asupra imobilului. El cuprinde descrierea completă a construcției: identitatea proprietarului, date despre ipotecă, date referitoare la un eventual pre-contract, vecini, drepturi de uzufruct etc.

Orice imobil, indiferent dacă este apartament, casă sau teren, trebuie să dispună de o carte funciară. Pentru fiecare imobil se deschide o singură carte funciară la Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară.

 

Ce este cartea funciară colectivă?

O carte funciară colectivă este un document mai complex decât o carte funciară individuală, deoarece conține datele tuturor proprietăților dintr-un complex. Aceste complexe pot fi atât de apartamente (blocuri), cât și ansambluri de case construite de un dezvoltator imobiliar.

Înainte de intabularea unui apartament într-un bloc, este necesar ca mai întâi să se intabuleze terenul de sub bloc, apoi blocul în sine și abia după aceea fiecare apartament în parte.

Prin analogie, cartea funciară colectivă a unui bloc arată exact ca un dulăpior cu multe sertare, în care fiecare sertar reprezintă un apartament. Dacă nu avem structura dulapului în sine (cartea funciară colectivă), nu am avea unde să punem sertarele (cărțile funciare individuale ale apartamentelor din bloc).

În acest caz se întocmește câte o carte funciară pentru fiecare proprietate individuală, fie că este vorba de apartamente sau case, și o carte funciară colectivă în care se înregistrează toate cărțile funciare individuale din complex. Dacă un bloc are 50 de apartamente, toate cumpărate de diferiți proprietari, vor exista 50 de cărți funciare individuale și o carte funciară colectivă pe tot blocul în care sunt înregistrate toate cărțile funciare individuale.

 

Când se deschide cartea funciară colectivă?

Cartea funciară colectivă este înființată odată cu înregistrarea la Oficiul de Cadastru a primei cărți funciare individuale a unui spațiu din interiorul complexului. După achiziționarea unei proprietăți din cadrul ansamblului și intabularea acesteia (adică realizarea înregistrării sale prin scoaterea cărții funciare) acesta se înscrie si în cartea funciară colectivă a ansamblului.

Mai simplu spus, atunci când primul proprietar din bloc își intabulează apartamentul la OCPI, se deschide automat și cartea funciară colectivă a blocului.

 

Cine plătește pentru cartea funciară colectivă?

Într-o situație ideală, de intabularea blocului ar trebui să se ocupe Asociația de proprietari în administrarea căreia se află blocul sau „proprietarul” blocului (dezvoltator/investitor). Totuși sunt cazuri în care cel care plătește este primul proprietar care dorește să își facă măsurătorile cadastrale și intabularea apartamentului său (aceste cazuri sunt rare și apar în cazul blocurilor mici, din zone rurale, unde nu există asociație de proprietari sau administrator).

 

 

De ce cartea funciară colectivă este mai complexă?

Acest document cuprinde informatii referitoare la fiecare unitate individuală din cadrul ansamblului:

  • numărul de carte funciară atribuit fiecărei unități individuale, în funcție de etaj și scară
  • suprafețele unităților componente
  • titularii cu drept legal față de unitățile indicate
  • informații cu privire la cotele indivize ale fiecărui proprietar (partea care îi revine fiecărui proprietar din terenul pe care se află construcția)

 

Când e nevoie de carte funciară colectivă?

 

  • În procesul de vânzare-cumpărare de imobile
  • În momentul deschiderii unui credit bancar
  • Atunci când se formează o asociație de proprietari de blocuri
  • În momentul în care se realizează racordarea la utilități
  • În cazul înscrierii construcției în programe de reconstituire a imobilelor
  • Etc.

 

Dacă ai nevoie de ajutor cu intrarea în legalitate a unei proprietăți imobiliare, Cadastru24.ro îți oferă toate serviciile necesare. Printre acestea se numără: consultanță gratuită, expertiză MLPAT, servicii topografice, studiu geotehnic, auditare și certificare energetică, eliberare extras de carte funciară, eliberare extras de plan cadastral, releveu etc. Cererile de oferte pentru oricare dintre aceste servicii pot fi făcute online, în doar câteva minute, aici.

Sperăm că ți-au fost de ajutor informațiile din acest articol, iar dacă mai ai nevoie și de altele, poți oricând să ne suni la 0728665371. Rețeaua Națională de Experți în Cadastru este gata să îți sară în ajutor, mereu la timp și la prețul corect!