Obținerea autorizației de construire pare cea mai complicată parte pentru proprietarul român care vrea să-și construiască o casă, o anexă sau orice altă clădire și să facă lucrurile legal. Și are sens să fie așa. E multă birocrație, mult de umblat, ai nevoie de documentație, trebuie ă urmezi anumiți pași, trebuie să lucrezi cu anumiți profesioniști…nu e chiar floare la ureche.
Despre pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să obții autorizația de construire am vorbit noi în nenumărate rânduri, aici pe blog și pe pagina noastră de Facebook. Nu am vorbit, în schimb despre care e primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce ai obținut această autorizație de construire.
Așadar, să zicem că ai urmat pașii, ai adunat actele și ai primit de la primărie autorizația de construire. Ce urmează? Te apuci direct să construiești sau trebuie să mai ai în vedere câte ceva înainte, pentru ca totul să fie în legalitate?
Despre asta vorbim în continuare astăzi: care sunt primii pași pe care trebuie să-i faci după ce deja ai obținut autorizația de construire pentru lucrarea ta?
Recapitulare pași pentru obținerea autorizației de construire
Înainte de toate, îți reamintim aici care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să obții autorizația de construire pentru proiectul tău, în cazul în care încă nu ai depășit acest stadiu.
Deci, fie că vrei să construiești o casă nouă, o anexă, o bucătărie de vară sau un foișor, ai nevoie să urmezi următorii pași:
- Pasul 1 – mergi la Primărie și vezi ce solicită primăria pentru eliberarea Certificatului de Urbanism
- Pasul 2 – pregătește actele necesare pentru certificatul de urbanism și depune dosarul ca să îl obții
- Pasul 3 – după ce ai obținut Certificatul de Urbanism, pregătește actele, avizele și acordurile menționate în acesta, pentru obținerea autorizației de construire (ai nevoie să lucrezi cu specialiști – ingineri, proiectanți, arhitecți)
- Pasul 4 – depune actele și obține Autorizația de Construire
Bun, să mergem mai departe.
Primul pas după ce ai obținut autorizația de construire
În primul rând vrem să te asigurăm că NU, primul pas pe care îl faci după ce ai obținut autorizația nu este să te apuci de construit.
Ne scria un urmăritor pe facebook că primul pas este să faci un WC pentru muncitori pe șantier. Și avea dreptate. E nevoie să asiguri condițiile de lucru pe șantier și printre aceste condiții este și WC-ul. Dar nu la asta ne referim noi.
Primul pas pe care trebuie să-l faci după ce ai obținut autorizația de construire, înainte să începi lucrările, este să anunți începerea lucrărilor la ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții).
Pe lângă anunțul la ISC mai sunt câțiva pași importanți, pe care nu trebuie să îi ignori înainte să te apuci de lucrările de construcție efectiv. Aceștia sunt:
- Angajează un diriginte de șantier care să monitorizeze echipele de construcție și să poată întocmi documentația pentru recepția la finalizarea lucrărilor
- Fă o trasare a terenului pentru a indica clar unde trebuie amplasată viitoarea construcție, ca să te asiguri că proiectul pentru care ai primit autorizație este respectat (aici te ajută un inginer cadastru)
- Asigură-te că ai lângă tine un inginer cadastru pe tot parcursul proiectului care să monitorizeze respectarea cotelor în teren (asta ca să nu te trezești cu surprize la finalizarea lucrărilor sau cu probleme la recepție).
Așadar, după ce ai angajat un diriginte de șantier și un inginer cadastru, poți da drumul lucrărilor.
Bineînțeles, așa cum bine spunea urmăritorul nostru pe facebook, ai grijă să nu uiți de WC-ul pentru muncitori și să asiguri, bineînțeles, utilitățile necesare pentru desfășurarea lucrărilor (apă, curent, etc.)
Cu ce te ajută echipa Cadastru24.ro în tot acest proces?
Cu o rețea națională de experți și ingineri extinsă în toată țara și mai bine de 20 de ani de experiență în domeniul complex al construcțiilor, te putem ajuta cu:
- Documentația cadastrală: planuri cadastrale, plan de situație, etc.
- Expertiză tehnică și memoriu tehnic de arhitectură
- Studii de specialitate: studiu geotehnic, calcul G, audit energetic, certificat energetic, ridicare topografică, etc.
- Diriginte de șantier, arhitecți, ingineri proiectanți și de instalații
- Intabularea construcției
Practic, îți stăm alături de la început și până la finalul proiectului tău, ajutându-te să aduci la viață până și cele mai complexe idei.
Dacă ai nevoie de ajutorul nostru sau mai ai întrebări despre acest proces de a construi de la zero un imobil, scrie-ne la https://www.cadastru24.ro/contact sau sună la 0728.665.371.