fonduri renovare energetica 2024

Da, ai citit bine titlul. Anul acesta poți obține nu mai mult, nici mai puțin de 20.200 de euro de la stat, nerambursabili, pentru a-ți renova casa cu scopul creșterii eficienței energetice (adică să consumi mai puțină energie pentru încălzirea și răcirea acesteia și nu numai).

Vorbim aici despre o nouă componentă a inițiativei RePowerEU din Planul Național de Redresare și Reziliență, care își propune „renovarea ce vizează eficiența energetică combinată cu instalarea de sisteme fotovoltaice pe clădirile rezidențiale unifamiliale, numai pentru gospodăriile sărace din punct de vedere energetic și pentru consumatorii de energie vulnerabili.”

Ce înseamnă consumator vulnerabil și care este „gospodăria săracă energetic”? Care este data de depunere a proiectelor și ce trebuie să faci? De ce acte ai nevoie? Pentru ce sunt, mai exact fondurile, adică ce înseamnă „renovare”?

Răspundem la toate cele de mai sus în continuare. Rămâi alături de noi și află dacă poți și tu să obții peste 20.000 de euro nerambursabili de la stat pentru casa ta!

 

Cine este consumatorul de energie vulnerabil?

 

Conform legii, consumatorul de energie vulnerabil este persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime, care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile întocmită la nivelul POAD din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Deci, dacă până acum, din diverse motive, nu ți-ai permis să îți renovezi casa, să o izolezi sau să îți instalezi panouri fotovoltaice, acum ar putea fi momentul tău.

 

Câți bani poți să obții și pentru ce?

 

Inițiativa are alocat un buget de aproximativ 300 de milioane de euro, sumă în care ar putea fi renovate energetic aproximativ 15.000 de locuințe unifamiliale (adică unde locuiește o singură familie).

Valoarea nerambursabilă a unui proiect care conține o singură clădire rezidențială este de 20.200 de euro, sub formă de vouchere, iar activitățile eligibile pentru care poți obține vouchere sunt trecute în tabelul de mai jos:

fonduri renovare energetica 2024

Vei putea, deci, să obții vouchere pentru renovarea energetică a locuinței tale, pentru instalarea de panouri fotovoltaice, pentru expertiza tehnică MLPAT, pentru audit energetic și pentru certificate de performanță energetice, atât cel inițial (înainte de renovare și instalare de panouri) și final (după implementarea proiectului).

Prin „renovare energetică” se înțelege:

  • Izolarea termică a pereților exteriori și a fațadei clădirii, inclusiv lucrări de finanțare.
  • Înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși.
  • Izolarea termică a acoperișului și/sau a planșeului

 

Alte lucrări de renovare care nu sunt menționate mai sus, NU sunt eligibile și nu vor fi decontate de voucherele alocate.

 

Cum aplici pentru fondurile europene nerambursabile și până când se depun dosare?

 

Există mai multe etape ale proiectului, după cum urmează:

  1. Înrolarea operatorilor economici: Cererea și dosarul cu acte pentru obținerea fondurilor nu va fi depusă de tine, beneficiarul, ci de o firmă specializată în renovări energetice și instalarea de panouri fotovoltaice. Termenul de înscriere al acestor firme în program este de 15 noiembrie 2024, iar lista finală cu firmele autorizate va fi publicată până cel târziu 29 noiembrie 2024 pe https://proiecte.pnrr.gov.ro.

 

  1. Semnarea contractului comercial: începând cu data de 2 decembrie 2024 vei putea semna un contract comercial cu o firma care s-a înscris în etapa anterioară și care se va ocupa atât de depunerea dosarului, cât și de implementarea proiectului de renovare și instalare de panouri fotovoltaice pentru casa ta.

 

  1. Depunerea proiectelor: începând cu data de 2 decembrie 2024 și până pe 3 februarie 2025 se vor putea depune proiecte. În această etapă tu ai pus la dispoziția firmei cu care ai încheiat contractul comercial toate actele necesare pentru dosar, urmând ca firma să depună dosarul tău pentru a primi finanțarea.

 

  1. Implementarea proiectelor: renovarea efectivă a casei tale, dacă proiectul tău a fost selectat (în funcție de criteriile de eligibilitate pe care le-am trecut mai jos) trebuie să aibă loc până pe 31 august 2026.

 

De ce acte ai nevoie pentru a obține fondurile?

 

Ca să aplici pentru obținerea acestor fonduri de peste 20.000 de euro, va trebui să pregătești următoarele acte:

  • Carte de identitate (buletin): beneficiarul fondurilor trebuie să aibă domiciliul în România, iar adresa din buletin trebuie să fie aceeași cu adresa pentru care se solicită fondurile
  • Extras de carte funciară (nu mai vechi de 60 de zile) sau orice alt document care atestă dreptul la proprietate
  • Expertiză tehnică pentru evaluarea clasei de risc seismic a clădirii
  • Audit energetic
  • Certificat de performanță energetică inițial (înainte de renovare)
  • Certificat de performanță energetică final (după renovare)

 

*Pentru că scopul finanțărilor este reducerea consumului anual de energie cu minim 30% față de starea existentă a clădirii ce urmează a fi renovată, vei avea nevoie de 2 certificate energetice (unul înainte de renovare și unul după renovare)

 

Așa cum ai văzut mai sus, poți primi vouchere pentru expertiza tehnică, auditul energetic și certificatul de performanță energetică inițial și final, deci cheltuielile cu aceste documente îți vor fi decontate prin vouchere.

 

Criterii de eligibilitate beneficiar și clădire pentru obținerea fondurilor:

 

  • Beneficiarul (adică cel pe numele căruia se solicită cererea de finanțare) trebuie să fie proprietarul de drept al clădirii care se dorește a fi renovată.

 

  • Clădirea trebuie să fie liberă de orice sarcini sau interdicții, de orice litigii, revendicări sau proceduri de expropiere pentru cauză de utilitate publică.

 

  • Dacă există mai mulți proprietari, cel care solicită trebuie să dețină minim 50% din suprafața utilă a clădirii, iar toți proprietarii trebuie să fie de acord cu renovarea acesteia.

 

  • Dacă faci lucrări pentru consolidarea clădirii la risc seismic, acestea trebuie să fie finalizate în momentul în care soliciți fondurile.

 

  • Mai mult, clădirea pentru care ceri fondurile nerambursabile trebuie să aibă o suprafață utilă de cel puțin 40 mp și cel mult 100 mp.

 

  • Clădirea nu trebuie să fie clasată sau în curs de clasare ca monument istoric și nu trebuie să fie inclusă în patrimoniul cultural local, național sau mondial.

 

  • Clădirea nu trebuie să fie amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice și/sau în zone construite protejate.

 

Echipa Cadastru24.ro, alături de tine pentru renovarea energetică a casei tale

 

Deși numele nostru vorbește despre „cadastru” doar, echipa noastră implică top 10 specialiști în auditare și certificare energetică, expertiză tehnică MLPAT, intrare în legalitate, intabulare în cartea funciară și multe alte servicii conexe. Îți suntem alături atât cu consultanță, cât și cu realizarea rapoartelor necesare pentru obținerea finanțării nerambursabile de la stat! Sună-ne la 0728.665.371 sau fă o cerere de oferte aici https://www.cadastru24.ro/lucrare-noua.