Casele eficiente energetic sunt într-adevăr casele viitorului. Dezvoltatorii imobiliari și constructorii din ziua de astăzi pun extrem de mare accent pe acest aspect. Pentru a rămâne în pas cu trendurile imobiliare, dar și pentru a-ți asigura un confort desăvârșit în locul pe care îl numești „acasă” este bine să știi ce înseamnă performanță energetică, cum te influențează și cum faci să o crești în locuința ta. 

Despre asta îți vorbim în articolul de astăzi!

Ce este, de fapt, eficiența energetică?

Pe scurt, eficiența energetică se traduce prin confort termic ridicat, la costuri mici. O casă eficientă energetic va consuma mai puțină energie pentru încălzirea locuinței pe timp de iarnă sau pentru răcirea ei în perioada anotimpului cald. Drept urmare, valoarea facturilor va scădea, ajutându-te să economisești bani pe termen lung. 

Dincolo de aspectul banilor, un consum mai mic de energie presupune mai puțin carbon eliberat în atmosferă, deci un impact pozitiv asupra mediului înconjurător pe termen lung. 

Cum se calculează eficiența energetică? 

Informațiile cu privire la performanța energetică a unui imobil sunt calculate de un auditor energetic autorizat și sunt incluse în Certificatul de Performanță Energetică. Cu ajutorul acestui document, vei afla când de eficientă este locuința ta și care sunt aspectele care necesită îmbunătățiri, pentru a scădea costurile cu energia. 

În urma calculelor după metode specifice, auditorul energetic va încadra locuința ta într-o clasă energetică, atribuindu-i și o notă energetică. Clasele energetice sunt cuprinse între A și G, cele mai performante imobile din punct de vedere energetic fiind cele din clasa A. Nota energetică este cuprinsă între 1 și 100. Cu cât este mai mare nota atribuită, cu atât locuința este mai eficientă energetic. 

Cum crești eficiența energetică a locuinței tale?

În primul rând, este important să știi cât de eficientă este locuința ta. Asta poți afla doar dacă soliciți un audit energetic făcut de un auditor autorizat. 

Auditul energetic îți va da informații nu doar despre clasa de performanță energetică, ci și despre aspectele pe care le poți îmbunătăți, astfel încât să crești eficiența energetică a casei tale. 

Câteva elemente generale la care să fii atent, dacă vrei să crești eficiența energetică:

    1. Alege termoizolație de calitate pentru casa ta atunci când o construiești sau când o renovezi. Ai grijă ca ușile și ferestrele alese să aibă proprietăți ridicate de izolație termică, astfel încât iarna să nu se piardă căldură, iar vara să nu intre în locuință. De asemenea, izolează pereții, acoperișul, subsolul, mansarda, podul sau terasa. 
    2. Utilizează centrale termice individuale.
    3. Alege electrocasnice care se încadrează în clase energetice ridicate. La fel ca la imobile, și electrocasnicele au clase energetice de la A la G, cea mai înaltă performanță fiind a celor din clasa A. 
    4. Optează pentru becuri economice (cum ar fi cele LED)
    5. Folosește surse de energie alternativă, cum ar fi panourile fotovoltaice sau încălzirea geotermală. Pentru panouri fotovoltaice poți obține fonduri nerambursabile de la stat. Detalii AICI. 

La ce te ajută să crești eficiența energetică a casei tale?

Câteva motive pentru care ar trebui chiar acum să faci demersuri pentru a crește eficiența energetică a locuinței tale sunt următoarele:

  • Vei face economii semnificative de bani, pentru că nu vei mai plăti facturi colosale la energia electrică. 
  • Vei participa la protecția mediului înconjurător
  • Vei putea cere un preț mai mare dacă te hotărăști să vinzi sau să închiriezi locuința.

Acum că știi de ce este importantă performanța energetică a casei tale și cum ai putea să o crești, te invităm să iei măsuri în această direcție. Dacă vrei să afli cât de eficientă energetic este locuința ta, te putem ajuta noi. Avem o rețea națională de auditori energetici gata să îți vină în ajutor, mereu la timp și la prețul corect!