Faptul că certificatul de performanță energetică este un document obligatoriu pentru orice locuință, fără de care nu se pot efectua tranzacții imobiliare, nu mai este un secret pentru nimeni. Importanța acestui document a devenit cu atât mai mare anul acesta cu cât el condiționează obținerea de noi fonduri europene nerambursabile pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Vorbeam într-un articol anterior de noul program REPower EU 2024, prin care românii pot să obțină vouchere de 5000 de euro de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și sisteme de acumulatori sau, dacă au deja panouri fotovoltaice, doar pentru bateriile de stocare a energiei. Am scris despre etapele programului, acte necesare înscriere și pași de urmat pentru a obține finanțarea. Dacă nu ai citit articolul îl găsești AICI.

În continuare, vorbim despre certificatul energetic și cum îl poți obține, cine te poate ajuta cu el, ce acte sunt necesare și alte informații pe care trebuie să le știi despre acest document.

 

Ce este certificatul de performanță energetică?

Mai mult decât o altă birocrație adăugată la mormanul de hârtii pe care trebuie să le completăm pentru orice în România, certificatul energetic este un document cu caracter informativ, cu baza metodologica, ce atesta performanta energetica a cladirii, casei sau imobilului auditat. El stabilește, asa cum ii spune si numele, cat de eficienta energetic este o cladire in functie de consumul de energie primara sau finala, cantitatea de emisii de CO2 si multe alte criterii.

Certificatul de performanta energetica va stabili clasa energetica a cladirii auditate (de la clasa A care este cea mai eficienta si pana la clasa G, cea mai putin eficienta) si nota energetica care se situeaza intre 1 si 100, unde 100 este nota maxima.

Asa cum spuneam mai sus, vei avea nevoie de certificat energetic pentru orice tranzacție imobiliară, ca atunci cand vrei sa vinzi sau sa inchiriezi un apartament, casa sau garsoniera sau cand vrei sa faci renovari majore asupra unui imobil.

Fiecare construcție trebuie deci să aibă un certificat energetic. Acesta este atașat la lista actelor pe care le pregătești pentru a vinde un apartament sau pentru a închiria un imobil și conferă validitate tranzacției.

În programul REPower EU 2024, în care consumatorii români de energie pot să primească vouchere de 5000 de euro pentru instalarea de sisteme fotovoltaice și sisteme de baterii pentru panouri fotovoltaice, certificatul energetic este pe lista actelor obligatorii pentru obținerea finanțării.

 

Certificat energetic pentru obținere voucher 5000 euro panouri fotovoltaice

În lista de acte necesare pentru înscrierea în noul program de fonduri europene pentru panouri fotovoltaice, stă Certificatul de Performanță Energetică inițial și cel final.

Pentru obținerea finanțării este nevoie să știm cât de eficientă este construcția înainte de implementarea proiectului de panouri fotovoltaice.

Mai departe, pentru că scopul panourilor fotovoltaice este de a crește eficiența energetică și independența energetică a proprietarilor, după implementarea proiectului este nevoie ca locuința să fie din nou auditată energetic, pentru a stabili performanța obținută.

 

Cine te poate ajuta cu Certificat Energetic și de ce acte ai nevoie?

De eliberarea certificatului de performanță energetică pentru obținerea fondurilor nerambursabile se va ocupa doar un auditor energetic certificat și acreditat, cum sunt cei din echipa Cadastru24.ro.

Pentru a putea să auditeze corect construcția și să elibereze certificatul energetic conform cu realitate, auditorul specializat îți va solicita mai multe documente, printre care:

  • Actul de proprietate
  • Cartea tehnică a construcției
  • Documentația cadastrală sau releveul casei
  • Planul de amplasament al construcției
  • Planurile de structură ale clădirii
  • Planurile și descrierea instalațiilor de încălzire, răcire, sanitare, gaze, electrice ale clădirii

 

De asemenea, auditorul energetic ar putea să îți ceară și alte informații, precum:

  • Materiale din care este făcută casa / apartamentul
  • Data finalizării construcției
  • Data PIF (punere în funcțiune). Dacă nu se cunoaște, poate fi aflat din Certificatul Fiscal care se eliberează de la Primăria localității pe raza căreia este amplasat imobilul.
  • Planurile imobilului cu precizarea orientării cardinale
  • Numărul de utilizatori
  • Date cu privire la consumurile lunare de apa calda si cele anuale de energie pentru încălzirea imobilului.

 

Este important deci să ai în vedere că:

  • Trebuie să ai cadastru și intabulare la zi, ca să poți obține certificatul de performanță energetică pentru casa pe care urmează să instalezi panouri fotovoltaice.
  • Dacă nu ai cartea tehnică a construcției, va fi necesar să realizezi mai întâi un releveu al casei.

 

 

Cartea tehnică a construcției este cel mai important document pentru eliberarea certificatului energetic, având informații despre partiturile de arhitectură ale fiecărui nivel, dimensiunile geometrice ale elementelor de construcții (fundații, pereți, stâlpi, grinzi, plăci), dimensiunile golurilor din pereți, distanța între goluri, înălțimea parapetelor, structura anvelopei clădirii, tipul de uși și ferestre, alcătuirea elementelor de separare între spații cu diverse regimuri de temperatură, planuri și scheme ale instalațiilor de încălzire, ventilare, climatizare, preparare a apei de consum și electrice (iluminat).

 

Cât durează să obțin certificatul de performanță energetică și cât este valabil?

Odată ce ai pregătit toate actele și informațiile necesare și ai găsit un auditor energetic serios și profesionist, Certificatul de Performanță Energetică îți poate fi eliberat chiar și în 24 de ore. Este, deci, corect să spunem că acest document nu este cel care îți va da cele mai mari bătăi de cap în tot acest proces de obținere a fondurilor de 5000 euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice și sisteme de baterii.

Odată eliberat, un certificat energetic este valabil 10 ani. Totuși, pentru obținerea noilor finanțări pentru panouri fotovoltaice, se solicită ca certificatul energetic să nu fie mai vechi de 1 februarie 2024.

Prin urmare, chiar dacă ai un certificat emis anterior, cel mai probabil va fi nevoie să îl refaci pentru dosar.

 

Echipa Cadastru24.ro are în echipă top 10 experți în cadastru și intabulare, auditare și certificare energetică și multe alte domenii conexe și este gata să te ajute, peste tot în țară, mereu la timp și la prețul corect. Dacă ai nevoie de ajutorul nostru, poți face cereri de oferte AICI sau la telefon 0728.665.371.