Primim în ultima perioadă multe mesaje de la clienți care vor să își construiască o casă nouă sau alt tip de clădire, că au nevoie de diverse documentații, cum ar fi studiul geotehnic, pentru că așa le cere arhitectul.

Și ne dăm seama cât de ușor poate fi indus în eroare proprietarul român de teren, din cauza lipsei de informații sau pentru că a dat de un arhitect care vrea să facă bani mai mult decât să ajute.

În continuare, vrem să clarificăm aspectele pe care arhitectul s-ar putea să nu ți se spună atunci când îi ceri să-ți facă „proiectul” pentru o casă nouă. Nu de alta, dar, nu am vrea să știm că ai pierdut timpul și ai aruncat cu banii în toate direcțiile din lipsă de informații.

Dacă vrei să-ți construiești de la zero o casă, o anexă sau orice alte tip de clădire, rămâi aproape ca să fii atent la lucrurile acestea!

  1. Arhitectul nu poate să-ți facă „proiectul” fără să aibă Certificatul de Urbanism

 

Sunt mulți arhitecți care îți spun că se pot apuca de proiectul casei, înainte ca tu să fi solicitat măcar Certificatul de Urbanism.

 

Ca să înțelegi mai bine vom clarifica în continuare două aspecte: ce-i ăla proiect și ce-i ăla Certificat de Urbanism.

 

Proiectul pe care îl face arhitectul este, de fapt, designul. Adică, cum va arăta casa la interior și la exterior (unde ai scări, câte băi ai, ce fațadă ai, etc.)

 

El nu face proiectul de rezistență (adică nu proiectează structura de rezistență a casei, nu proiectează instalațiile și așa mai departe).

 

Certificatul de Urbanism este un document eliberat de Primăria din localitatea pe raza căreia vrei să construiești, care conține lista completă de acte, avize, documentații și cerințe care îți sunt necesare ca să obții Autorizația de Construire pentru ce vrei să ridici pe terenul tău. Să obții acest Certificat de Urbanism este primul pas pe care trebuie să-l faci ca să începi construcția. Ca să-l obții, trebuie să depui niște acte la primărie, despre care am vorbit noi cu alte ocazii.

 

Bun. Acum că am clarificat acești termeni, să revenim.

 

Așadar, arhitectul îți face designul casei. Acest design nu ar trebui să fie început corect și legal fără să fi fost eliberat înainte Certificatul de Urbanism. Și asta pentru că nu are de unde să știe arhitectul care sunt normele de urbanism, până nu vede Certificatul.

 

Dacă un arhitect îți spune că poate să înceapă să-ți facă proiectul înainte, ar fi bine pentru buzunarul tău și viitoarea construcție pe care vrei să o ridici să îți cauți alt arhitect.

 

  1. Arhitectul face doar designul clădirii

 

Așa cum am explicat mai sus, arhitectul face doar designul clădirii (cum o să arate casa sau ce dorești tu să ridici pe terenul tău).

 

După ce l-a terminat și tu, clientul, l-ai aprobat, abia mai apoi se trece la proiectarea structurii de rezistență, pe designul respectiv făcut de arhitect.

 

Cel care proiectează structura nu este arhitectul, ci este un inginer structurist, care este cu totul altceva.

 

  1. Studiul geotehnic se face DOAR după eliberarea Certificatului de Urbanism

 

Foarte mulți clienți vin la noi cu solicitări de studiu geotehnic, pentru că așa le-a cerut arhitectul (a zis că le face proiectul, dar e nevoie de studiu geotehnic pentru asta).

 

Aici este încă un „tertip” pe care mulți arhitecți încearcă să-l facă, probabil tot din dorința de a face bani de pe urma clientului. Dar tu fii foarte ATENT!

 

Dacă încă nu ți-a fost eliberat Certificatul de Urbanism, nu avem cum să facem studiu geotehnic.

 

Ca să înțelegi mai bine explicăm în continuare ce este acela studiu geotehnic.

 

Studiul geotehnic constă într-o evaluare a caracteristicilor geotehnice ale unui teren, care ne spune în ce măsură ar putea fi influențată viitoarea construcție pe care vrei să o ridici pe acel teren, de tipul de sol, rocile și apa subterană.

 

Spre exemplu, studiul geotehnic ne ajută să evaluăm riscul de alunecări de teren, dezintegrarea solului, eroziunea sau inundațiile. De asemenea, acesta poate fi utilizat pentru a determina capacitatea terenului de a suporta greutatea unei clădiri sau a altor structuri.

 

Practic acest studiu îți spune dacă solul de pe terenul tău este suficient de stabil ca tu să poți să construiești ce vrei să construiești pe el.

 

Doar că, acest studiu se face DOAR după ce ai deja Certificatul de Urbanism. De ce?

 

Pentru că toate detaliile din studiul geotehnic trebuie să se potrivească perfect cu cele din Certificatul de Urbanism.

 

Spre exemplu, dacă tu vii la noi și ne ceri studiu geotehnic (înainte să ai Certificatul de Urbanism) pentru construcție casă P+1E, noi asta vom scrie pe Studiul Geotehnic.

 

Problema este că, de obicei, pe certificatul de urbanism titlul (sau obiectivul) este de obicei mai complex sau mai detaliat, spre exemplu: „construcție casă P+1E, împrejmuire, branșamente utilități și fosă septică”.

 

Și atunci, dacă ți-ai făcut studiu geo înainte și titlul lui nu se potrivește cu cel din certificatul de urbanism, acest studiu geo nu mai este valid. Și trebuie refăcut. Plătești deci de 2 ori, degeaba.

 

Și asta se poate întâmpla nu doar la titlu sau scopul studiului, ci la multe alte detalii.

 

 

  1. Arhitectul nu are nevoie de studiu geotehnic ca să facă designul

 

Așa cum am spus mai sus, arhitectul are nevoie de Certificatul de Urbanism ca să poată să-ți facă designul (proiectul) casei. El nu are, însă, nevoie de Studiu Geotehnic.

 

Așa că, dacă ți-l cere, e clar că e posibil să aibă alte interese, nu să te ajute pe tine să îți duci la îndeplinire visul cât mai repede și cât mai simplu posibil (și legal, conform legii).

 

Cel care are nevoie de studiu geotehnic este inginerul de structură sau structuristul. El este cel care va proiecta structura de rezistență a viitoarei tale construcții, în funcție de designul sau proiectul pe care ți l-a făcut arhitectul și pe care tu l-ai agreat.

 

Dar până acolo e cale lungă, pentru că, de obicei, cu arhitectul lucrezi mult până ajungi la varianta ideală de compartimentare și design a casei tale.

 

Urmează pașii corecți atunci când începi un proiect de construcție nou

 

Pentru că arhitectul s-ar putea să nu te ajute cu aceste informații, te ajutăm noi. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când construiești o casă (sau altceva) de la zero:

 

Pasul 1: depune actele pentru eliberarea Certificatului de Urbanism

Pasul 2: așteaptă eliberarea Certificatului de Urbanism

Pasul 4: Lucrează cu arhitectul pe designul casei tale

Pasul 5: Fă studiu geotehnic

Pasul 6: Fă proiectul de structură cu un inginer de structură / proiectant

Pasul 7: Adună celelalte acte care îți sunt solicitate în Certificatul de Urbanism pentru eliberarea autorizației de construire

Pasul 8: depune actele pentru eliberarea Autorizației de Construire

Pasul 9: Așteaptă autorizația de construire și, abia după ce aceasta ți-a fost eliberată de primărie poți începe construcția!

 

 

Avem arhitecți corecți în echipa noastră!

 

Sperăm că aceste rânduri ți-au făcut mai clar procesul și pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să construiești de la zero un imobil.

 

În cazul în care nu știai, avem arhitecți și proiectanți în echipa noastră, gata să te ajute, atât cu informații clare și corecte, cât și cu proiectul casei tale.

 

Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi dacă ai nevoie de noi!