Dacă ești proprietar de casă sau teren și vrei să construiești gard în jurul proprietății tale sau să împrejmuiești terenul, următoarele rânduri sunt pentru tine.
Nu puțini au fost clienții care ne-au scris că și-au construit gard și au primit apoi reclamație de la vecinii lor că l-au ridicat fără autorizație de construire. Amenzile nu sunt mici în acest caz, deci construirea unui gard în deplină legalitate este un aspect foarte important.
Totuși, când ai nevoie de autorizație de construire pentru gard? Contează dacă vrei să construiești un gard cu fundație sau un gard fără fundație? De ce acte ai nevoie pentru construire gard? Dar dacă vrei doar să modifici un gard existent, ai nevoie de autorizație de construire? Acestea sunt întrebări la care vei găsi răspuns în cele ce urmează.
Ai nevoie de autorizație de construire pentru gard?
Legea spune că atunci când ți-ai cumpărat un teren, acesta trebuie împrejmuit. Împrejmuirea terenului prin construcția gardului nu se poate face după bunul plac al proprietarilor. Trebuie să urmezi niște pași pentru ca proiectul tău de construcție gard să fie în deplină legalitate și să nu te trezești mai târziu cu reclamații de la vecinii ăia “de treabă” și cu amenzi.
Prin urmare, da, ca să poți împrejmui terenul și să construiești gardul, ai nevoie obligatoriu prin lege de autorizație de construire.
Totuși, toate tipuri de gard necesită autorizație de construire?
Pentru ce tipuri de gard ai nevoie de autorizație?
Autorizația de construire va fi necesară în majoritatea cazurilor în care vrei să construiești un gard în jurul proprietății tale. Deși, în lege, nu există prevederi clare despre tipurile de gard care necesită autorizație de construire, e important să știi următoarele lucruri:
- Gardul cu fundație: dacă vrei să construiești un gard cu fundație, vei avea nevoie de autorizație de construire, obligatoriu.
- Gardul fără fundație: deși ai putea să crezi că un gard fără fundație nu necesită autorizație, este bine să știi că legea nu face diferența între un gard cu fundație și unul fără fundație. Prin urmare, atâta timp cât gardul tău este fixat pe pământ, indiferent că are sau nu fundație, vei fi obligat să obții autorizație de construire.
- Amplasarea gardului: legea nu specifică nicio diferență între gardul amplasat la stradă sau gardul între vecini. Prin urmare și pentru acestea ai nevoie de autorizație (când e vorba de gardul între vecini, ai nevoie și de aprobarea vecinului, bineînțeles).
- Autoritățile locale ar putea să reglementeze anumite detalii specifice legate de gardul pe care urmează să îl construiești, cum ar fi înălțimea maximă sau minimă, materialele de construcție și alte aspecte estetice.
Dar în cazul în care ai deja un gard pe care vrei să îl înlocuiești sau modifici? Ai nevoie de autorizație pentru înlocuire gard?
Este necesară autorizație pentru înlocuire gard?
În cazul în care vrei să înlocuiești un gard, fără să modifici arhitectura sau structura de rezistență, nu vei avea nevoie de autorizație de construire.
Prin urmare, ai nevoie de autorizație de construire pentru construcția oricărui tip de gard, fie el gard cu fundație sau gard fără fundație, dar poți să înlocuiești un gard existent fără autorizație.
Mai departe, îți explicăm, în detaliu, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține autorizația de construire gard și de ce acte ai nevoie pentru construcție gard.
Pași obținere autorizație construire gard
Pentru a obține autorizația de construire gard, va trebui să urmezi aproximativ aceeași pași pe care i-ai face și dacă ai vrea să construiești o casă. Îi explicăm detaliat în cele ce urmează:
Pasul 1: Obținerea Certificatului de Urbanism pentru gard
Primul pas pentru construirea gardului tău este să mergi la primăria de pe raza localității unde ai proprietatea pe care vrei să o împrejmuiești și să soliciți eliberarea Certificatului de Urbanism.
Certificatul de urbanism este unul dintre cele mai importante documente atunci când vrei să obții autorizația de construire gard și nu numai.
El conține lista cu toate documentele și avizele pe care trebuie să le strângi în vederea eliberării autorizației de construire gard.
Acte necesare Certificat Urbanism construire gard
- Actul de proprietate asupra terenului pe care vrei să îl împrejmuiești
- Cerere tip pentru eliberarea certificatului de urbanism (o iei de la Primărie)
- Plan de situație – la scările 1:5000 până la 1:500
- Documentația cadastrală și extrasul de carte funciară pentru informare
- Documentul de plată taxă pentru eliberarea certificatului de urbanism
! Important de știut: dacă nu vrei să îți bați tu capul cu toate formalitățile pentru obținerea certificatului de urbanism, te putem ajuta noi. Echipa Cadastru24.ro te poate reprezenta la primărie și te poate ajuta să strângi actele pentru eliberarea Certificatului de urbanism!
Pasul 2: Documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire gard
După ce ai obținut certificatul de urbanism, vei avea lista cu toate actele și avizele de care ai nevoie pentru a putea obține autorizația de construire gard.
Acte necesare autorizație construire gard, solicitate în Certificatul de Urbanism:
- Proiectul tehnic pentru obținerea autorizației – este realizat de un arhitect autorizat și va implica toate detaliile tehnice și estetice ale viitorului gard pe care vrei să îl construiești, inclusiv model și materiale de construcție.
- Acordul de mediu – punctul de vedere al autorității competente pentru protecția mediului
- Procesul verbal de trasare
- Documentație cadastrală și extras de carte funciară
- Actul de proprietate
- Cerere pentru eliberarea autorizației de construire
- Certificatul de urbanism (obținut la pasul anterior)
Pasul 3: Obținerea autorizației și construirea gardului
Cu toate actele de mai sus vei merge din nou la Primărie și le vei depune pentru obținerea autorizației de construire gard.
Conform legii, dacă ai toate actele și documentațiile în regulă, termenul de eliberare a autorizației de construire gard este de 30 de zile din momentul depunerii actelor
Odată eliberată, autorizația de construire gard este valabilă 24 de luni, timp în care poți să te ocupi de realizarea lucrărilor.
În cazul în care, din diverse motive nu reușești să finalizezi lucrările de construcție gard în cele 24 de luni, ai posibilitatea să prelungești autorizația de construire. Prelungirea valabilității autorizației de construire gard se poate face o singură dată, pentru maxim 24 de luni și nu este nevoie să mai soliciți din nou certificat de urbanism în cazul prelungirii.
! Important: construcția oricărui tip de gard fără autorizație este pedepsită prin lege cu amenzi împrejmuire teren între 1000 și 100.000 de lei.
! Important: echipa Cadastru24.ro te poate reprezenta la Primărie în tot acest proces, de la depunerea actelor pentru Certificatul de Urbanism și obținerea lui și până la obținerea autorizației de construire. Mai mult, echipa noastră conține top 10 experți din România în cadastru și intabulare, trasare teren și împrejmuire, realizare proiect tehnic și documentație tehnică pentru eliberarea autorizației de construire.
Contactează-ne și dă-ne voie să te ajutăm să construiești gardul visat!