Anul 2025 pare să fie unul în care mulți români și-au făcut planuri mari, mai ales când vine vorba de construcții noi, iar asta nu poate decât să ne bucure. Totuși, din multele întrebări primite de la clienții noștri, pare că procesul de a construi o clădire, indiferent că e ea bucătărie de vară, casă sau orice altceva, este încă în ceață pentru mulți proprietari.

 

Și cum să fie altfel, când de la Primărie e greu să obții informații cu adevărat utile și când peste tot circulă tot felul de zvonuri legate de autorizații, proiect, etc. dar nicio informație clară, nicio listă cu pași, cu documente necesare, cu explicații…

 

Vă înțelegem și pentru că ne luăm în serios rolul neoficial de „informatori transparenți”, am decis să vă ajutăm și să vă aducem din nou un plus de lumină.

 

Așadar, dacă ți-ai propus să îți construiești o bucătărie de vară sau orice altă anexă sau dacă tocmai ce ți-ai luat un teren și vrei să pui pe el o casă și habar nu ai de unde să începi, ce acte îți trebuie, care este procedura, care este primul pas către a începe construcția, ești în locul potrivit! Citește în continuare!

 

„Faceți proiecte pentru bucătării de vară sau case?”

 

Înainte de toate, este important și necesar să clarificăm un aspect foarte important.

 

Foarte des ne scriu clienți care ne cer PROIECT. „Vreau proiect pentru bucătărie de vară, pentru anexă, pentru casă, etc.” , crezând că acesta este primul pas atunci când vrei să te apuci de construcție.

 

Ei bine, cuvântul „proiect” în sine este un termen foarte larg și nu este nicidecum primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când te apuci de construit.

Când cerem „Proiect” ne referim deseori doar la DTAC (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire). Totuși, există cazuri când se solicită DTAD – un proiect mai detaliat, cu detalii de execuție, care implică, pe lângă propunerea generală de construcție și un deviz al materialelor, alături de proiectul de rezistență al construcției. Un astfel de proiect detaliat îți zice exact care sunt materialele de care ai nevoie, în ce cantitate și cum le asamblezi în teren, ceea ce face mult mai clar procesul de construcție și costurile, încă de la început.

În cazurile în care Primăria nu cere un astfel de proiect, mulți proprietari aleg varianta simplificată, fără detaliile de execuție, pentru că se gândesc că vor ieși mai ieftin (lucru care se dovedește greșit în cele mai multe cazuri.

După cum vezi, „proiect” înseamnă mult mai mult decât te-ai fi putut gândi.

Așa că, până să cauți proiectant care să-ți facă proiectul pentru construcția ta, mai întâi, urmează acești pași:

 

Pasul 1 – mergi la Primărie și cere Certificat de Urbanism

 

Primul pas, atunci când vrei să faci o construcție (orice construcție, fie că o faci de la zero, fie că extinzi o clădire existentă) este să mergi la Primărie și să soliciți Certificatul de Urbanism.

 

Acest certificat de urbanism este un document eliberat de primăria de pe raza localității sau sectorului unde vrei să ridici construcția. El conține toate cerințele și actele necesare pentru obținerea autorizației de construire (de la documentație tehnică, la avize și acorduri și alte informații specifice).

 

Pentru a obține acest Certificat de Urbanism, trebuie să depui la Primăria localității tale un dosar cu următoarele acte:

 

  • Actul de proprietate
  • Cererea tip
  • Chitanta care atesta faptul ca ai platit taxa de eliberare a certificatului
  • Planuri topografice / cadastrale avizate de Oficiul de Cadastru 1:500 și 1:2000
  • Plan de situatie facut de un proiectant (dacă se cere)
  • Memoriu tehnic pentru scopul solicitării (dacă se cere)
  • Memoriu tehnic de arhitectură (dacă se cere)

 

 

Atenție: în funcție de ce vrei să construiești și de localitate, aceste documente necesare pentru Certificatul de Urbanism pot să difere (spre exemplu, unele pot să fie sau să nu fie necesare, cum ar fi planul de situație și memoriul tehnic de arhitectură). De aceea, este important să vorbești mai întâi la primărie și să întrebi care sunt actele necesare pentru obținerea acestui certificat de urbanism.

 

Atenție: abia aici, când trebuie să iei certificatul de urbanism, este nevoie de o propunere de proiect pentru viitoarea ta construcție. Prin urmare, înainte de a cere proiect, vorbește la Primărie și solicită Certificatul de Urbanism.

 

Daca proiectul tau presupune efectuarea de modificari pentru o constructie existenta sau daca noua ta casa se va lipi de o alta constructie care exista deja, vei avea nevoie si de expertiza MLPAT obligatorie.

Aceasta consta intr-un raport tehnic al unei proprietati, elaborat de un expert autorizat de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, prin care se analizeaza starea de uzura a structurii de rezistenta a cladirii, starea instalatiilor si a echipamentelor si corectitudinea executiei respectivei constructii.

Trebuie sa ai in vedere faptul ca va dura cel mult 30 de zile sa obtii Certificatul de Urbanism si ca acesta NU iti da dreptul de a incepe constructia. Cu ajutorul lui vei obține autorizația de construire, care îți va da acest drept.

 

Pasul 2 – pregătește actele care ți se cer în Certificatul de Urbanism

 

Dupa ce ai mers cu toate actele de mai sus la primarie si ai obtinut Certificatul de Urbanism, poti merge mai departe in procesul de obtinere a autorizatiei de construire. Ai grija la valabilitatea certificatului de urbanism, care variaza intre 6 si 24 de luni de la emitere.

Așadar, în certificatul de urbanism îți vor fi solicitate mai multe documente, avize și acorduri. Fiecare proiect e diferit și fiecare primărie ar putea avea cerințe specifice pentru eliberarea autorizației de construire, dar, în general, un Certificat de urbanism pentru o construcție nouă ar putea include următoarele acte necesare:

  • Documentație DTAC (Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire): copie act identitate proprietar / proprietari, actul de proprietate asupra imobilului, cadastru și intabularea la zi, copia după Certificatul de Urbanism emis anterior, studii de teren dacă este cazul (studiu geotehnic, ridicare topografică, etc.), proiectul de arhitectură, proiectul de instalații, etc.
  • Certificat fiscal de la Taxe și Impozite
  • Avize și acorduri pentru utilități și infrastructură: alimentare cu apă, canalizare, gaze naturale, energieb electrică și termică, salubritate, servicii de telefonie și internet, etc.
  • Aviz direcția de mediu, Aviz ISU, etc.
  • Declarație pe proprie răspundere a coproprietarilor că imobilul nu face obiectul unor litigii (dacă sunt mai mulți proprietari)

La acestea se pot adăuga și alte avize, acorduri sau documente necesare, tot așa cum unele menționate pot să nu fie solicitate în cazul proiectului tău.

 

Noi îți recomandăm ca, după ce ai obținut certificatul de urbanism, să ne contactezi pentru a te putea ajuta să pui cap la cap toate actele necesare pentru obținerea autorizației de construire.

 

Pasul 3 – obține autorizația de construire

 

Dupa ce ai toate actele, documentatiile si acordurile acestea, poti merge la primarie pentru depunerea dosarului. Conform legii, autorizatia de construire se elibereaza in maxim 30 de zile de la depunerea dosarului si este valabila timp de 12 luni, timp in care esti obligat sa incepi lucrarile de constructie.

 

Pasul 4 – efectuarea lucrărilor de construcție

 

După ce ai obținut autorizația de construire, ai dreptul legal să începi lucrările de construcție. La acest punct vei avea nevoie de un diriginte de șantier care să monitorizeze realizarea proiectului tău. Acesta va avea ca obiectiv să se asigure că lucrările de construcție sunt efectuate în maximă siguranță și conform autorizației de construire și că respectă standardele de rezistență și securitate în construcții impuse de lege.

 

Cu un diriginte de șantier și cu ingineri de instalații te putem ajuta și noi, la prețul corect pentru proiectul tău, oriunde în România.

 

Pasul 5 – Recepția lucrărilor

 

După ce lucrările au fost finalizate și construcția ta este gata, vei avea nevoie de Procesul Verbal de Recepție la Finalizarea lucrărilor, care încheie practic lucrarea și care ne spune că aceasta a fost făcută în acord cu autorizația de construire și cu cerințele legale.

 

Pasul 6 – Intabularea noii construcții

 

Nu-ți rămâne decât să intabulezi noua construcție (să o înscrii în Cartea Funciară) și să te bucuri de roadele muncii tale!

 

 

Așadar, să sumarizăm:

 

  • Pasul 1 – mergi la Primărie și vezi ce solicită primăria pentru eliberarea Certificatului de Urbanism

 

  • Pasul 2 – pregătește actele necesare pentru certificatul de urbanism și depune dosarul.

 

  • Pasul 3 – după ce ai obținut Certificatul de Urbanism, pregătește actele, avizele și acordurile menționate în acesta, pentru obținerea autorizației de construire.

 

  • Pasul 4 – depune actele și obține Autorizația de Construire

 

  • Pasul 5 – Începe lucrările

 

  • Pasul 6 – Fă recepția lucrărilor la finalizarea lor

 

  • Pasul 7 – Intabulează noua construcție

 

 

Cu ce te ajută echipa Cadastru24.ro în tot acest proces?

 

Cu o rețea națională de experți și ingineri extinsă în toată țara și mai bine de 20 de ani de experiență în domeniul complex al construcțiilor, te putem ajuta cu:

 

  • Documentația cadastrală: planuri cadastrale, plan de situație, etc.
  • Expertiză tehnică și memoriu tehnic de arhitectură
  • Studii de specialitate: studiu geotehnic, calcul G, audit energetic, certificat energetic, ridicare topografică, etc.
  • Diriginte de șantier, arhitecți, ingineri proiectanți și de instalații
  • Intabularea construcției

 

 

Practic, îți stăm alături de la început și până la finalul proiectului tău, ajutându-te să aduci la viață până și cele mai complexe idei.

 

Dacă ai nevoie de ajutorul nostru sau mai ai întrebări despre acest proces de a construi de la zero un imobil, scrie-ne la https://www.cadastru24.ro/contact sau sună la 0728.665.371